Вратите за външни условия и външен монтаж може да са изключителни по отношение на устойчивостта на атмосферни влияния, силни и здрави, но има много други световноизвестни врати, които се гордеят със собствените си „екстремни“ пълномощия! Ето и пет от тях:

Сграда на НАСА за монтаж на превозни средства

Смята се, че най-големите врати в света са тези на сградата на НАСА за сглобяване на превозни средства в космическия център Кенеди, на остров Мерит, Флорида. Сградата е четвъртата по големина структура в света по обем – и всъщност най-голямата, когато първоначално е завършена през 1965г.

Планински комплекс Чейен, Колорадо Спрингс

Планинският комплекс „Чейен“ е военна инсталация и ядрен бункер, разположен в Колорадо Спрингс, на военновъздушната станция на планинските войски „Чейен“, който е домакин на дейностите на няколко ескадрила. Служителите, работещи тук, работят зад две екстремни 25-тонови врати, които могат да издържат на взрив от 30 мегата. Бомбата, паднала върху Нагасаки, ще трябва да избухне 1429 пъти, за да пробие тази врата! Офисите там са разположени 2000 фута в гранита на планината – толкова дълбоко, че въздухът трябва да се изпомпва вътре! Този въздух обаче е най-чистият в света, тъй като се обработва от най-съвременна система от химически, биологични и ядрени филтри.

Златен свод на Английската банка

Това е най-големият британски свод в Обединеното кралство и втори в света! Екстремната, устойчива на бомби врата се отключва чрез усъвършенствана система за разпознаване на глас, подпомагана от множество клавиши. Банката всъщност няма да разкрие колко тежка е вратата или колко дълбоко е погребан сводът, но има повече площ от лондонската кула 42, която е 47-етажна сграда!

английска банка

Форт Нокс

Друга от най-сигурните врати за сводове в света е в хранилището на кюлчета Форт Нокс, разположено в американската армейска база Форт Нокс на юг от Луисвил в Кентъки. Депозитарът съдържа над 4000 тона златни кюлчета във вътрешен свод от гранит, който е защитен от екстремна, взривозащитна врата с тегло 22 тона! На нито един човек не е поверена цялата комбинация, необходима за отваряне на вратата. Десет членове на депозитарния персонал трябва да набират в различни комбинации, всяка известна само на тях.

Къщата на Нариньо

Приспособени към дома на президента на Колумбия, както и многобройни посолства по света, са тези врати с изключителна сигурност. Вратата е направена от стомана и е непромокаема, както и не може да бъде прорязана с оборудване за рязане или заваряване. Освен това е огнеустойчива и е проектирана да издържа на експлозиви! Вратата се заключва на десет места и се управлява чрез биометрична ключалка за пръстови отпечатъци, която автоматично проверява за притока на кръв, за да се гарантира, че пръстът е прикрепен към жив човек!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *