Стъклените врати са много съществен елемент в един дом или офис. Когато обзавеждаме и поставим подовата настилка и вратите, очакваме те да  ни служат дълго. Като всеки предмет, стъклените врати също се нуждаят от почистване и полагане на определени грижи, като поддръжката им трябва да е периодична, а почистването ежеседмично, защото когато прахта и мърсотията не се отстраняват навреме, ще се образуват упорити петна, заради които в опита си да ги премахнем можем да издраскаме стъклото и по този начин да го захабим.

Общото между всички видове интериорни врати е смазването на пантите с машинно масло. Сигурно всички сте забелязали, че след дългосрочна експлоатация при отваряне и затваряне те започват да скърцат, и  за да не се стига до този неприятен за никого звук, два пъти годишно слагайте по няколко капки от маслото на всяка панта.

Всички стъклени врати  можете да почистите бързо и лесно с препарат на спиртна основа, като този за прозорци  и подходяща кърпа, с него не само ще премахнете  прахта, но и отпечатъците от пръсти. В никакъв случай не използвайте такива с абразивни частици, защото те ще повредят повърхността на вратите и ще ги направят податливи на повреди и износване, което ще намали тяхната експлоатация значително и ще наруши целостта им и техния външен вид.

И на последно място, но не по важност е вниманието, което трябва да отделим на дръжките, тъй като те влизат най-много в контакт с човешката кожа и при допир се разнасят микроби и мърсотия. Добре е да почистим само дръжките на вратите с антибактериален препарат предназначен за иноксови повърхности. Не експериментирайте с това да го заместите с белина или друг антибактериален химикал, който не е по предназначение, защото това може да доведе до потъмняване на метала.

Следващият  път,  когато започнете да миете, не забравяйте да измиете и Вашите врати, защото те не са претенциозни за почистване и поддръжка, но видът им играе важна роля за цялостната визия и усещане за чистота на нашият дом и офис.