Магическото очарование, което витае около тайните врати и скритите помещения е от древността. Преди хилядолетия египтяните скрили камери дълбоко в пирамидите си. Тайните врати и скрити входове запалват въображението като нищо друго. Те биват неизменна част във всеки творчески жанр, от детски книги до холивудски блокбъстъри. За тези с приключенски дух и така настроени в живота собственици на жилища се появяват и в дизайна на дома. Чудите ли се какво се крие зад тези скрити врати и как да се сдобиете с една от тях? Има много различни неща,които биха могли да се скрият от търсещи от люпобитство очи. Вижте този списък от забавни и интересни начини за функционалността на тайните врати.

Скрита интериорна врата под формата на рафт

помощта на библиотечни рафтове е най-популярния метод за скриване на пространства. Има и няколко трудности в дизайна, които трябва да се преодолеят – ако лавиците са твърде много става тежка, обемна и трудна за преместване. Този тип интериорни врати могат да бъдат прекалено голям залък, ако се нагърбите да ги правите сами, но крайният резултат е зашеметяващ и наистина ще си заслужава! Ако все пак не ви се рискува – консултирайте се с професионалисти.

Стая с отворена тайна врата, намираща се зад етажерка с рафтове

Ако не сте готови за такова предизвикателство – това си е цял проект за специалисти в дървообработването – можете да опитате да проектирате по-лесната за изработка „фалшива библиотека”. Тя не е с истински рафтове и книги и служи само за фасада, на нея можете да поставите за декорация няколко по-леки предмета. Въпреки, че не е особено функционална за съхраняване на книги, може да се направи много по-лесно. Можете да използвате и някоя книга, за да скриете дръжката на вратата.

Таванска стая с тайно помещение зад етажерка с рафтове

Тези забавни рафтове не са само с уникална форма, но също и се отварят автоматично, за да разкрият скритият зад тях кабинет. С помощта на скрит бутон вратите се отварят. Всичко,което трябва да направите, за да задействате скритият механизъм, е да докоснете точно определената книга или да почукате на правилното място.

Къща на три етажа с гараж

Тази къща е с впечатляващ дизайн, но предизвикателството за собствениците идва от лисата на паркомясто. Етажа надолу на къщата е бил неизползваем и затова архитектите измислили полезен и уникален начин собствениците да се сдобият с гараж. Вместо да поставят традиционна гаражна врата, която да се отваря на горе, те монтират двукрила врата, която идеално се слива и с екстериора на къщата.

Скрита врата под стълбище

Тук виждаме вдъхновение за всяка съвремена кухня – шкафове с панелни плоскости. Панелите са и с фалшиви линии, за да скрият вратата.

Скрита врата в библиотека

Създаване на таен вход – понякога, една врата може да бъде вградена в декора на дадена стая, която да остане напълно скрита. А забавен подход е дизайнът на вашата стена да бъде точно същият. Чрез фототапети поставени на вратата, или вградени декоративни лайсни, можете да направите вратата почти напълно да изчезне.

Скрита стая зад рафтове с тайна врата

Вратите често са загуба и на пространство. Вие не можете да поставите мебели пред тя, както и не можете да закачате или прибирате предмети на тях. Но можете да ги превърнете в библиотечни лавици за съхранение на играчки.

Това е по-голям панел, един от многото, който създава илюзията за цяла стена, която се отваря. В архитектурно отношение, вратата се превръща в част от стената, вместо да бъде нещо съвсем отделно от нея, както е в традиционния архитектурен дизайн.

Тайна стая зад кухненски шкафове

Тази врата води по път на надолнище към коридора, който крие подземие под повърхността на земята, където хората притежаващи къщата могат да се потопят в наслада на вино и сирене. Тя води до килер с бар, голям хладилник и фризер. Вратичките и чекмеджета служещи за камуфлаж са напълно функционални. Декоративният плот пък се състои от 24 см. цветни стъклени плочки.

Още един пример за врата, скрита зад тапети. Този път дрешникът не води до Нарния, а до стилен гардероб, за който собствениците на апартамента са намерили много функционално приложение след изграждането на преградна стена в стаята.

Тайно скривалище в крилото на врата

И още един допълнителен бонус идва като заключение: скривалище в горната част на крилото на интериорна врата – може да не е способно да съхранява обемни вещи, но Ви даваме гаранция, че е труднооткриваемо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *