Решихме да развием една невероятна идея и именно по тази причина днес сме обединили някои интригуващи факта за вратите по цял свят:

             

 • Най-тежката врата в света е от стомана и с тегло 44,4т. Монтирана е в националната лаборатория в Калифорния, САЩ. Дебелината на вратата е 2.43 метра. Не е лесно да повярваш, че може да се отваря и затваря, но поради специалната конструкция на пантите е напълно възможнo.

Най-тежката врата в света

  • Най-бързо затварящите се интериорни врати са инсталирани в лабораториите за експлозиви, а необходимото им време за затваряне е около 0.03 сек. Конструкцията им е близка, до тези на метрото, а скоростта на затваряне, която е изключително висока, се постига заради наличието на азот, който е компресиран.
 • Най-добре защитената врата в света е произведена в Колумбия. Този феномен притежава: бронировка, десет брави, огнеупорна е, има защита от взривове и чрез специална система на бравата проверява пръстовите отпечатъци, после чрез проба от кръв, се анализира, че пръстът принадлежи на жив човек. Може да се похвали и с внедрена функция (рядкост) – опция, след като някой натисне вашият звънец, ако пожелаете снимката му да се изпрати до вашата електронна поща.
 • Най-масивната врата позната на хората е собственост на NASA. Като направена „колекция“ в нея се състоят четири броя, височината, която притежава всяка една от тях белези рекорди със своите 139 метра. Така се класифицират не само като най-големи в света, но и като едни от обектите в света притежаващи невероятна височина, по-големи от Статуята на Свободата в Ню Йорк, която е 93 метра.

Голяма врата на фона на море и жилищни сгради

  • Най-старата врата е на 1050г. Разположена е на територията на Лондон.
  • Бог Янус е бил покорителят и пазителят на вратите – именно на него е кръстен първият месец в годината – Януари.
  • Първата автоматична врата за гараж е създадена през 1926г. и се е управлявала безжично.
  • Във Филаделфия съществува легенда, считаща че ако боядисаш вратата си в червено, тя ще стои като преграда между теб и всички онези лоши сили, описани като демони и чудовища по книгите.
 • Върху всички входни врати в Древен Рим, били изобразявани илюстрации на мъжки полов орган, което се е считало за символ на богатството, плодородието и благополучието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *