Символите са винаги около нас. Вратата представлява преход от вътрешния към външния свят и обратното. С това са свързани различни обичаи в културното наследство на всеки народ.

 Пред повечето входни врати стои прагът, като неговото значение е на граница-преход между това, което е отвън и това, което е отвътре.   В някои народи има вярвания, че той има защитна функция и предпазва живеещите в дома от „ зли духове”. Например в Япония прагът бива обсипан със сол, за да възпира недоброжелатели. Разпространено е в Европа  след сватба, булката да бъде внасяна на ръце именно през прага. Има култури, в които е прието, че прагът не бива да бъде настъпван, а да се прескача при влизане в дома. Съществуват  много изрази, които са свързани с прага.

ходната врата или портата има своята история, от най-древни времена до наши дни. През своето историческо развитие, тя е сменяла своята функция. Археолозите са открили в гробниците на Древен Египет  единични  и двойни врати, направени от дърво. Те не са разпаднали или изгнили, заради сухия климат на тази територия.

На по-късен етап Омир е описал врати, които са имали рамки от месинг или сребро.  За направата им са се използвали дъб, кедър или маслиново дърво.

Емблематични са гръцките и римските врати. На практика през този период са се срещали единични, двойни, сгъващи се и дори плъзгащи врати.

 Градовете в Древността и Средновековието са били обградени от защитни стени, като единствения начин да се влезне в тях е било през порта. През този период се появяват и първичните автоматични врати в Китай. През вековете има много емблематични врати, които са запазени и до наши дни, но едни от известните са на базиликата СанАмброгио в Италия.

 През средните векове се използват мед и дърво за направата на входни врати. В периода на Ренесанса моделите им биват опростени, като през следващите епохи- Барок и Рококо вратите придобиват онези фундаментални функции, познати ни днес в културните паметници. През XIX век основен производител става Франция, като се възраждат традициите от древните общества. По време на Втората Световна война се залага на метални и оловни врати.  От 60те  години на XX век до сега развитието на стила на входните врати е огромно и се наблюдават всякакви модели и материали за направата им.