Всяка жилищна сграда може да бъде със стандартни или нестандартни размери по отворите оставени за врати. Това става така, защото строителите понякога не съобразяват размерите на отворите с предлаганата стока на пазара.

Сега ще разгледаме малко по-детайлно всичко.

Каква трябва да е височината на вратата?

Преди години размерите на вратите са били по-ниски, с минаване на времето обаче стандартна се променя и сега височината на чистия отвор от пода трябва да е 203 см. По стандарт сега крилата се изработват с височина 197 см + каса, самата врата става на височина 201 см, но естествено трябва да се остави и допълнително място, за да може да се замени вратата и да се нивелира. Височината обаче не трябва да е повече от 205 см с вече поставена подова настилка. Причината за това е, че ако отвора е в повече, шурца и первазите към него няма да могат да покрият добре и ще се вижда запенването и края на стената. Това може да се направи като се дооформи отвора с гипсокартон или ютунг, в зависимост от това колко е разминаването на размерите от реалните, които са нужни за монтаж на врата.

Снимка в черно и бяло на вход към сграда

Каква трябва да е ширината на вратата?

Има четири размера крила, които се предлагат на пазара за интериорни и входни врати. Размерите са на 60 см крило, 70 см крило, 80 см крило и 90 см крило. Като цената на вратата не се променя според ширината на крилото, ако е до 80 см. Разликата идва при крило от 90 см, там обикновено увеличението е минимално, но все пак има разлика. Цената, която определя крилото също така е и тази, че крилото може да бъде плътно изчистено, с фрезовка или стъкло.

Ако се поръчват едни и същи модели, но с разлика в ширината на крилото това не играе роля. Трябва да се знае, че щом крилото е 60 см се добавят 10 см, защото крило и каса идват на 68 см. Касата е дебела по 4 см от едната страна и за това става на 68 см, като се отпускат и 2 см за запенване на вратата и нивелирането й. Това се отнася и за останалите размери крила.

Отворена врата с прозорче в тъмен коридор

За входните врати вече ситуацията е малко по-различна.

Там размерите на вратите са 86/197; 90/197; 90/200 и 94/200. Тук вече необходимия отвор е малко по-голям, защото за такава големина и тежина на вратата, отвора трябва да е по-обемен. Трябва да уточним, че за входните врати трябва да се остави 6 см в ширина и 3 см във височина. За да може да се монтира входната врата. Това означава, че подадените размери по-горе трябва да се съобразят и с реалния отвор, за да се избере модел врата. Ако жилището е тухлено, отвора се дооформя много лесно. Ако предпочетете по-габаритна врата, но ако то е панелно или с пълзящ гуфраж, ситуацията за оформяне е малко по-сложна.

При плъзгащите врати пък, ако отвора на помещението е 70 см, се изписва врата с крило 80 см – причината за това, е че, ако се изпише крило 70 см ще се виждат процепите на помещението и съответно няма да има добро уплътнение, точно за това се изписва по-голямо крило, за да скрие целия отвор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *