Независимо дали се нанасяте в ново жилище и тепърва поставяте своите врати или просто искате да подмените старите и захабени такива, монтажът им може да бъде много бърз и лесен. Нашите съвети включват само няколко инструмента, с които ако не разполагате вкъщи, почти със сигурност може да заемете от ваш познат или приятел. Следвайте следните няколко стъпки и вратата ви съвсем скоро ще бъде монтирана.

Стъпка 1: Закупуване на вратата. Изберете врата, с размери, подходящи за вашия отвор. Измерете ширината на отвора си от зид до зид, както и височината му, за да не се налага впоследствие да я коригирате или заменяте за такава с по-широко крило. Имайте впредвид, че освен размера на крилото, вашият отвор трябва да бъде достатъчно широк, за да събере и касата на вратата.

Стъпка 2: Подгответе терена.  Почистете около мястото, където ще се монтира вратата, пригответе инструментите, които ще са ви необходими, особено, ако възнамерявате да монтирате вратата сами- нека всичко ви е под ръка. Разопаковайте вратата, която сте си избрали и разпределете на какво разстояние ще поставите пантите, в зависимост от техния брой.

Стъпка 3: Поставяне на пантите. След като сте си отбелязали къде да бъдат монтирани, поставете пантите. Внимавайте да не ги сложите накриво или да нараните крилото на вратата. Стегнете хубаво крепежните елементи, за да не виси крилото, след като го прикрепите към касата.

Стара дървена врата на църква с дръжка от желязо

Стъпка 4: Поставяне на касата. За да се закрепи касата на вашите интериорни врати към отвора е нужно да използвате полиуретанова монтажна пяна. Можете да я закупите в повечето DIY или строителни магазини. Поставете я в пространството, което остава между отвора и касата на вратата и изчакайте пяната да изсъхне преди да прикрепите крилото. Предвидете и достатъчно разстояние между долната част на касата и пода, в случай, че тепърва ще поставяте някаква подова настилка. Използвайте  малки дървени плоскости, за да  си оставите необходимото място, което после да запълните.

Стъпка 5: Поставяне на крилото. След като монтажната пяна е изсъхнала, може да сложите и крилото на вратата. Удачно би било, първо да отбележите къде точно ще бъде захванато, особено ако сте сами, тъй като при повдигането му, може да се получи разместване. Преценете височината, на която ще го поставите отново според подовата настилка.

Стъпка 6: Поставяне на обкова. Последната стъпка включва монтирането на металните части- насрещник, брава, дръжки. Поставете и первазите, ако има такива в комплекта. Ето, че монтирането на вашата врата може да бъде едно лесно и приятно занимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *