Съдържание


В нестабилните времена на висока инфлация, в които живеем – всеки един от нас иска да минимализира разходите си. За това и доста често се опитваме да си спестим средства за услуга, която бихме могли и сами да си свършим. В тази статия ще Ви запознаем с етапите и триковете при монтаж на входна врата, за да може да прецените Вие сами, дали бихте се справили.

 

картинка на тичащ човек

Етап 1

  • > Избор на входна врата, според типа на жилището и строителните Ви отвори – едно от най-важните неща преди да преминете към монтажа на външната врата е важно първо да изберете правилната за Вас. Според характеристиките и бюджета, с който разполагате, има врати с фиксирана каса 10см, които са подходящи за монтиране, като втора входна врата те разполагат и с вграден праг. Другите са с регулируема каса, която покрива различни по ширина зидове – доста често те са с минерална вата или полистирен за изолация.

Етап 2

  • > Монтаж на входна врата – преди да предприемете крачката за монтаж на входната врата е много важно да снемете точни размери на строителните Ви отвори, за да сте сигурни, че вратата е подходяща и ще може да се монтира. Следващата крачка е демонтаж на съществуващата врата (ако има такава). След което трябва да пристъпите към нивелирането на касата в отвора и поставяне на пяна и винтове/болтове/дюбели, според строителството на жилището. За да се ориентирате дали всичко е наред може да използвате нивелир. Следващата стъпка е поставяне на крилото и регулирането му посредством пантите и насрещника на касата. Ако външната врата е с регулируема каса следва да поставите уширителната планка. Когато сте сигурни, че сте готови следва поставянето на дръжките според това, което сте избрали те могат да бъдат активни или пасивни. Следва разпробиването на резе и шпионка (ако вратата не е подготвена предварително).

В България е много разпространено „да разбираме от всичко“ – нашият съвет обаче е, ако не се чувствате сигурни в уменията си по-добре се доверете на специалисти в областта.

Етап 3

  • > Експлоатация на входната врата – колкото и да е качествена една врата, колкото и добре да е монтирана, за да продължи да функционира перфектно трябва да се полагат грижи за нея. А именно – пристягане на всички болчета на металните части по обкова – дръжка, панти, брава. Също така смазването им с подходящите препарати редовно.
  • Монтиране на входна врата на жилище

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *