Видове дръжки за врата

Сигурни сме, че всеки от Вас има поне една интериорна врата в дома си и може би при нейния избор сте отделили доста време в цветовото и съчетание, дизайна и модела ѝ, но колко от Вас всъщност са се замисляли за функционалността, предимствата и важността на дръжката на интериорните врати във Вашето жилище.

Нека започнем от това, че има, разбира се, много и разнообразни видове дръжки на пазара, но като функционалност те се разделят на три групи:

  • -Активни;
  • -Пасивни;
  • -Вградени.

Нека започнем от първият и може би най-разпространен вид дръжки – активните такива.

Активни дръжки

Какво е активна дръжка – такава, която отваря вратата при натиск или завъртане. Тоест е директно свързана с езика на бравата. Те имат голямо предимство, защото са удобни, широко разпространени и лесни за ползване дори и от най-малките членове на семейството.

Това удобство и лесно боравене с дръжката, обаче, може да е както предимство, така и недостатък, защото позволяват достъп на домашните любимци до зони, в които не са допускани. Само при натиск те отварят вратата, което не затруднява котката пак да се намести на кухненския плот.

Пасивни дръжки

Това са дръжки, които имат по-скоро декоративен характер, отколкото функционалност. Те не са свързани с езика на бравата и вратата се отваря с натиск. В повечето случаи интериорните врати с такива дръжки са с елипсовиден език на бравата, който позволява плъзгането му в насрещника и съответно – отварянето на вратата.

Отново лесно боравене в този тип дръжки, но лесен достъп на малчуганите навсякъде. Пасивните дръжки в интериорните врати са по-скоро характерни за определени видове дизайн, отколкото често разпространени в жилищния интериор. Използват се в обществения такъв – ресторанти, кафенета, офисни пространства или жилища, залагащи на индустриалния или модернистичен дизайн.

Пасивни дръжки

Вградени дръжки

Това са дръжки, които се слагат на плъзгащи се врати, били те стъклени, масивно дърво, метал или друг материал. Вградените дръжки са вдлъбнати навътре за удобство на ползващия ги при плъзгането на вратата. Често те имат достатъчно пространство, за да влязат пръстите на човек и с не много голям натиск да бъде отворена или затворена една плъзгаща се врата.

Вградените дръжки при интериорните врати са доста деликатни и незабележими, но удобството при тях не е ключов елемент.

Разбира се, независимо дръжката, която изберем винаги трябва да се водим от личното ни предпочитание и представа за интериора и удобството на пространството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *