С навлизането на технологиите и възможността за обработка на повечето материали, стъклото е основен материал за интериора и най-вече за интериорни врати. Освен за изработка на добре познатото ни прозоръчно стъкло, стъклени вази, сервизи за кафе (кристал) и др. стъклото се използва и за преграждане на помещения. Независимо дали е в дома или на работното място стъклените врати, прегради и душ кабини са често използвани.

Изчистената линия, съчетанието с всички цветове и възможността за монтаж във всяко едно помещение, правят стъклените врати подходящ избор и добро решение. Независимо по какъв начин е закрепено, стъкленото крило е устойчиво и различните механизми подсилват устойчивостта му.

Стъклените врати имат стандартни размери, но се изработват и по поръчка. Има няколко начина за закрепяне на крилото, в зависимост от размера и тежестта му, което е много важно за стабилността на самата врата – закрепяне чрез  две или три отделни панти (в зависимост от големината на стъклото), цяла панта, плъзгаща стъклена врата с горен водач или с горен и долен водач.

Таванска стая с червена стена и врата със стъклоВрати с две или повече панти са най-честият избор при нестандартни размери на стъклени крила, защото пантите се разпределят спрямо рамото на крилото и така то става по-издръжливо. Стъклената врата с цяла панта е подходящ избор за баня, поради високо качественият обков от  месинг.

Когато се избира плъзгаща врата, независимо дали е само с горен водач или има и долен водач, тя е предназначена за честа употреба и е предпочитана от отварящата се. При поставянето на плъзгаща врата е необходимо да се постави и допълнителен механизъм за плавно прибиране на крилото и затваряне на вратата, като по този начин се предпазват пръстите от притискане. Плавното прибиране е често използвано при направата на душ кабини, защото по този начин се предпазва стъклото от счупване, ако крилата бъдат ударени едно в друго.

Различните видове за обработка на стъклото дават голям избор на стъклените крила. Видовете им са обикновено прозрачно, бронзе, зелено, сиво, черно, синьо, бял мат, сив мат, бронзе мат, матирано по проект или принт стъкло. Дебелината на стъклена врата е 8 мм закалено стъкло, което при счупване се превръща в сол и не е възможно да нарани някого сериозно.

Когато избираме стъкленото крило да има цветен принт е важно да знаем какъв е процесът на печат. Технологията на печат е запечатване на изображението чрез термична обработка. По този начин се запазва целостта на отпечатаното изображение. Този метод е най-използван за запечатване на изображения върху интериорни врати, кухненски гърбове, душ кабини или паравани.

По-подходящо за конферентни зали, офиси и кантори са стъклени крила с химичен мат. Матирането на стъкло представлява контролирано механично нараняване на покритието на стъклото. По повърхността на стъклото се образува тънък полупрозрачнен слой, който придава замъглен ефект. Възможно е поставянето на фигура, която след дигитална обработка се наслагва върху фолиото и се постига частична прозрачност или плътен мат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *