Вратите се предлагат както в най-различни материали, така и във всякакви размери и дизайни. Обикновено те са изработени от масивно дърво, от MDF или HDF плоскости, с различно ламинирано покритие, като полипропилен или поливенилхлорид, от алуминий, от различни видове метал или изцяло стъклени.

Повечето от тях обикновено представляват крило, „затворено“ в рамка, други са с вграден праг, трети с релса, четвърти са сгъваеми, но истината е, че всички те трябва да бъдат почистени!

Така че, без значение дали имате красива и елегантна врата или най-обикновена такава, за да изглежда добре, ще трябва и ние да се постараем за това. Всеки наш гост ще си изгради първото впечатление от входната врата, защото тя е първото нещо, което той ще види в нашия дом.

На пазара вече има огромно разнообразие от препарати за почистване на всякакъв вид повърхности и ако следвате техните инструкции за употреба, резултатите ще са задоволителни.

Сега, обаче ще Ви споделим и някои „домашни рецепти“, с които също ще може да се справите перфектно, да си спестите както пари, така и време, което ще изгубите в ходенето до магазина.  Едно от основните им предимства е, че не са токсични, не съдържат вредни изпарения и всяко домакинство би трябвало да разполага с тях.

Ето как се приготвя почистващ препарат за входни и интериорни врати:

  • 1 ч. л. Сода бикарбонат
  • малко количество течен сапун
  • 4 чаши гореща вода

Смесвате тези три съставки в спрей бутилка и разбивате добре. Тази смес е подходяща за всички гладки повърхности.

Ще получите и рецепта за домашен препарат за почистване на стъклени врати:

  • 1 ч. л. течен перилен препарат
  • 6 с. л. обикновен бял оцет
  • 4 чаши вода

Отново се смесват и разбъркват всички тези съставки и се изсипват в спрей бутилка. Сами ще се учудите колко добре тази смес ще почисти вашите стъклени врати.

Ако пък вашата врата има месингов (меден) обков, може да си приготвите следната смес:

  • ½ чаша оцет
  • 2 с. л. Сол

Намажете с гъба и оставете за около 15 минути. Всяка мръсотия и потъмняване ще се премахне от първото нанасяне.

При вратите от масивно дърво чудесна работа би Ви свършила и така наречената „вълшебна гъбичка“, която се продава в почти всички супермаркети. Изключително добре се справя с всички черни петна, отпечатъци от пръсти и следи от износване само с леко докосване, почти като магия!

Не забравяйте, че освен крила, вратите си имат и каси към тях, други са с вградени прагове,  при плъзгащите врати пък има релси, които също трябва да се почистят!

И запомнете: редовната грижа за Вашите врати, несъмнено ще Ви се отплати!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *