Стилът на Прованс е стилът на селските къщи, където е въплътен очарованието на селската простота и комфорт, но в същото време се запазва духът на аристократизъм и елегантност на класическа френска къща. Прованс, или „френска страна“, провинциален стил със средиземноморски нотки, които имат топлината на южното слънце.

Прованс, наречен регионът в южната част на Франция, свръзван най-често със своите живописни морски пейзажи, ароматът на ливадни цветя, пикантни билки и слънчеви улици стана колоритна и емоционална основа на дизайнерските тенденции. През 17 век градската буржоазия започва да се заселва в отдалечените провинции на Франция, вдъхновена от местната красота и премерен селски живот. Хората направиха къщите си на село просто и елегантно едновременно; така протече първия етап на зародилото се стилистично движение.

В Европа стилът на интериора Прованс придоби популярност през XIX век. Като най-видимо той очарова със своята атмосфера на простота, хармония и комфорт, типична за провинцията. Естетиката на френската страна и днес не губи своята популярност, зарадва много хора с уникалната си релаксираща, спокойна енергия и лек средиземноморски чар. Прованс стилът е чудесен избор както за селска къща, така и за модерен градски уют.

Цветовата схема се отличава с изобилие от светлина и топло, всички нюанси са естествено успокояващи. Стилът на Прованс ясно се изявява с характеристика с пастелна палитра, всички цветове са приглушени, леко избелени, сякаш изгорени на слънце.

Стени. Измазването е най-често срещаният вид декорация на стени в стила на Прованс. Мазилката бива поставяна не по традиционния начин, ами чрез техника и се получава неравномерно с груба грапавост. Тапетът за декорация на стени се използва рядко, често като изключение, за удобство и по желание на собствениците. Тапетите могат да бъдат хартия с имитация на грапава повърхност или с щамповане под мазилка. Понякога в декорацията на спалните е разрешен тапет с флорален модел или лента. Също в стила на Прованс, често за стени се използват бяла дъска за довършване на стените.

Подът е облицован с камък, плочки и дървени дъски. Плочката е главно светлокафява или теракота със скосени ъгли с декоративни вложки. Дървеният под е оставен недокоснат или боядисан в спокойни некадърни цветове (бежово, кремаво, светло кафяво). За облицовка на пода в стила на Прованс не използвайте паркет, ламинат, линолеум и килим.

Врати и прозорци – дървени, боядисани в бяло. За да придадат специален цвят, типичен за стила на Прованс, дограмата и интериорните врати са изкуствено състарени и украсени с флорална живопис. Интериорните врати се използват със стъклени вложки за по-голямо проникване на естествена светлина.

Интериор. Разнообразие от порцеланови фигурки, декоративни рисувани чинии, плетени кошници и кутии, рамки със семейни снимки. Ковани декоративни елементи: парапети за стълбища, какво ли още не, огледало и рамка на часовника. Специален чар придава изобилие от цветя в интериора. Саксии със свежи цветя, саксии с лавандула, снимки на хербарий. Флоралният мотив се среща и върху пердета, покривки, възглавници. Цветя, характерни за района на Прованс: ириси, макове, слънчогледи, лавандула.

Основни цветове: бял, крем, пясък, суха глина, светлосиньо, бледозелено, шам-фъстък, лавандула – всички цветове са меки и чувствителни. Прованс не обича ярки, крещящи, контрастни цветове. Материалите и текстурите са изключително естествени с естествена текстура. Отлежало дърво, кован метал, естествени тъкани, рогозки, тъкане от прът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *