Вътрешните врати са много значима част от всяко помещение. Без тях не можем да си представим нито един интериор. Но не всички хора отделят достатъчно време при ремонта. Въпреки че трябва да имате идея каква да бъде вратата и да я направите преди краят на ремонта.

Има огромна гама за врати от дървен материал в много стилове и размери, от които да се избира. Врати от иглолистна дървесина, твърда дървесина, остъклени и формовани, както и противопожарни врати за безопасност и спокойствие.

1. Избор на подходящ материал

Най-важното за всяка врата е качественият материал. Ето защо е по-добре да се спрете на надежден производител. Изработени са от различни материали. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци. Предимството на вратите от дърво е тяхната издръжливост и екологичност.

Недостатъкът е, че те не понасят висока влажност. Предимствата на пластмасовите врати е ниска им цена, устойчивост на висока влажност, лекота на поддръжка и отлична звукоизолация и топлоизолация.

Алуминиевите врати са направени от безопасен материал, не се деформират и издържат дълго време. Тези врати са в състояние да внесат леки и елегантни нотки в интериора ви. Стъклените врати са направени от доста издръжливи стъкла.

Все по-често се поръчват такива интериорни врати. Те визуално разширяват пространството и помещението изглежда по-просторна. Те са хигиенични, издръжливи и лесно се поддържат.

2. Избор на метод за декориране

Има няколко вида врати. Ламинираните имат два варианта. Евтиното и по-ниско качество е ламинат върху хартия. С по-добро качество е ламинат върху фибростъкло.

Фурнированата врата е с декоративно покритие направено от бързо растящи видове твърда дървесина. Боядисаните врати обикновено се боядисват с тонирани антисептици.

Това покритие ги предпазва от гъбички и пряка слънчева светлина. Изсъхва бързо и не е токсичен. За оцветяване могат да се използват маслени и алкидни бои.

3. Съвети и трикове

Думата „дървен масив“ често се разбира като парче естествено дърво. В същото време съставът и свойствата на крайното покритие са от голямо значение.

Масивните врати са доста тежки понеже са изпълнени с ПДЧ или МДФ. Това увеличава тяхната издръжливост и шумоизолация. Рамката на вратата е направена от тънка лента от иглолистни видове. Като пълнител се използва картон с висока твърдост. Върху конструкцията се залепва лист MDF, след което вратите се боядисват.

Има и комбинирано крило на вратата , които са изпълнени от MDF, ПДЧ и масив от естествено дърво. След специална обработка стават много издръжливи.

4. Грешки при избора на размера на вратата

Съществуват два стандарта: Евростандарт- височина на вратите 2.1 метра и руски стандарт – височина 2 метра. И в двата стандарта ширината варира от 60 до 90 см. За някои стаи да вземете врата е доста трудно – кабинети, училища и лекарски кабинети.

Вратите за такива помещения трябва да са шумоизолирани и достатъчно огнеупорни, за да предпазват помещението от пряк огън и дим, дори и за първите 30 минути. За изолация се използва специално памучно или перфорирано ПДЧ.

Те се нуждаят и от гумен праг. Най-скъпите и качествени врати са от масивно дърво, което е специално обработено. Цената зависи от вида на дървесината. По-евтините врати са от частици и MDF, a най-евтините с клетъчно пълнене.

5. Грешки при избора на майстор

Много недоразумения могат да бъдат избегнати, като проверите работата на майстора. Не бива да започвате да търсите господаря с реклами във вестника.

По-добре попитайте приятели и познати. Може би те познават по-опитни специалисти. Така имате възможност да разгледате работата му и да проверите нивото му на професионализъм предварително.

Ако няма с кого да се посъветвате, прочетете отзивите за дадения майстор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *