Вътрешните врати са много значима част от всяко помещение. Без тях няма как да е завършен нито един дом. Но не всички хора отделят достатъчно време при ремонта. Въпреки че трябва да имате представа от каква врата се нуждаете и да я сложите малко преди краят на ремонта.

Има огромна гама за врати от дървен материал в много стилове и размери, от които да се избира. Врати от иглолистни дървета, твърда дървесина, остъклени и формовани, както и противопожарни врати за безопасност и спокойствие.

Избор на подходящ материал

Най-важното за всяка врата е качественият материал. Ето, защо е по-добре да се спрете на надежден производител. Изработени са от различни материали. Те съответно, както всеки продукт имат своите минуси и плюсове. Предимството на вратите от дърво е тяхната издръжливост и екологичност. Недостатъкът е, че те не са подходящи при висока влажност. Предимствата на пластмасовите врати е ниската им цена, устойчивост на висока влажност, лекота на поддръжка и отлична звукоизолация и топлоизолация.

Алуминиевите врати са произведени от безопасен материал, не се деформират и издържат дълго време. Тези врати са в състояние да внесат леки и елегантни нотки в интериора Ви.

Стъклените врати се изработват с помощта на доста издръжливи, закалени стъкла. Все по-често се поръчват такива интериорни врати. Те имат свойството да придават на помещенията повече простор и да ги разширяват чисто визуално. Лесната им поддръжка също привлича, освен това са много издръжливи и разбира се, хигиенични.

Избор на метод за декориране

Има няколко вида врати. Ламинираните имат два варианта. Евтиното и по-ниско качество е ламинат върху хартия. С по-добро качество се слави ламинат поставен върху фибростъкло.

Фурнированата врата е с декоративно покритие направено различни видове бързо растяща твърда дървесина. Боядисаните врати обикновено се третират с тонирани антисептици.
Това покритие ги предпазва от плесени и силна непосредствена слънчева светлина. Изсъхва бързо и не е токсичен. За боядисване могат да се прилагат маслени и алкидни бои.

Съвети и трикове

Под словосъчетанието „дървен масив“ често се разбира парче истинско дърво. Едновременно с това съдържанието и свойствата на крайния продукт като покритие, са от голямо значение.
Масивните врати са доста тежки понеже са изпълнени с ПДЧ или МДФ. Това увеличава тяхната издръжливост и шумоизолация. Рамката на вратата е направена от тънка лента от иглолистни видове. Като запълващ елемент се използва картон с висока твърдост. Върху конструкцията се залепва лист MDF, след което вратите се боядисват.

Има и комбинирани крила на вратата, които са изпълнени от MDF, ПДЧ и масив от натурално дърво. След специална обработка те стават много издръжливи.

Грешки при избора на размера на вратата

Съществуват два стандарта: Евростандарт- височина на вратите 2.1 метра и руски стандарт – височина 2 метра. И при двата вида ширината варира от 600 мм. до 900 мм. За някои стаи да вземете подходяща врата е доста трудно – кабинети, училища и лекарски кабинети. Вратите монтирани на подобни помещения трябва да са шумоизолирани и достатъчно огнеупорни, за да предпазват помещението от пряк огън и дим, дори и за първите 30 минути. За изолация се поставя специално памучно или перфорирано ПДЧ.

При тях е необходим и гумен праг. Най-скъпите и качествени врати са от естествен обработено масивно дърво, което е преминало специална обработка Цената зависи от вида на дървесината. По-евтините врати са от частици и MDF, a най-евтините с клетъчно пълнене.

Грешки при избора на майстор

Много проблеми и грешки могат да бъдат предотвратени, като проверявате регулярно работата на майстора. Не бива да започвате да търсите изпълнител само по реклами или форуми в интернет. По-добре попитайте своите близки приятели и познати. Може би, те ще Ви насочат към по-опитен специалист. Така имате възможност да разгледате работата му и да проверите нивото му на професионализъм предварително. Ако няма с кого да се посъветвате, прочетете отзивите за дадения майстор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *