Всеки път, в който прекрачим прага на жилището, било наше или на близки и приятели, първото впечатление което ни остава като обзавеждане и стил са интериорните врати. С тях както всички знаем не бива да се прави компромис. Те са цялостния облик и характер на дома.

Днес се произвеждат много видове материал, покрития, модели, изолации, цветове и всичко, което би задоволило като искане и каприз всеки потребител. За да сме сигурни, че мястото на което сме се спрели за избор на вътрешните врати е правилното, е нужно да посъберем малко информация в сайта на избраният магазин или в интернет пространството, където всички изказват мнение в различни форуми. Така ще придобием основна преценка за това къде се предлага качествена стока.

Видове материали

Много от нас, когато започнат да избират интериорни врати, първо гледат визията на вратата. Да, тя е важна, но трябва да се съсредоточим върху материала, от който е изработена тя. Производителите предлагат врати от масивно дърво, HDF, MDF или ПДЧ. Всеки един от тях е с различна структура, издръжливост и начин на изработка, както и на различна цена. Дървото винаги е заемало почитното 1-во място, заради природната си естественост и здравина, защото е с висока степен на износоустойчивост и добра изолация. За жалост не е за всеки джоб. HDF, MDF и ПДЧ-то (конструирани от дървесни частици) са материали, които се правят по почти един и същ начин, с малката разлика че HDF-а е с по-висока плътност, понеже финните дървесни частици се компресират на по-висока температура, спрямо другите два. Затова и този вид се предпочита и се търси на пазара все повече и повече днес.

интериорна врата към стая

Покритие на вратите

Покритието на вратите е следващата важна стъпка, на която трябва да се наблегне. Най-често срещани са PVC фолиото, 3D- ламинатното покритие и естествения фурнин, който разбира се отново конкурира и измества другите, заради естествения облик на дървесен декор и устойчивост. 3-D ламинатното покритие и ПВЦ фолиото са категорично доказани покрития по здравина, които също така са подходящи за поставяне на помещения като кухня, баня, тъй като се водят и влагоустойчиви, но не и ако има пряко изложение на вратата към душа.

Славят се още с издръжливостта си и различната имитация на дървесни шарки, а най-важното е че спрямо цената са допустими и много практични.

Финалните щрихи, които остават за дооформяне на представата ни за вътрешна врата са вече цветовете и моделите. Те биват фрезовани, стъклени, с декоратични лайсни, изчистени като орнаментите могат да са под формата на геометрични фигури и много др. Спектърът на цветовата гама е богат и голям, спрямо всяко изискване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *