Всеки път, когато пристъпите през прага на жилището, било Ваше или на близки и приятели, първото което Ви грабва и остава впечатление у Вас като обзавеждане и стил, са интериорните врати. Точно с тях, както всички знаем, не бива да се допуска компромис. Те са цялостният облик и характер на дома.

Днес се произвеждат всякакви материали и покрития, моделите са разнообразни, с различни изолации, цветове и всичко, което би задоволило като искане и каприз потребителите. За да сте сигурни, че мястото, на което сте се спрели за избор на вътрешните врати е правилното, е нужно да посъберете малко информация в сайта на избрания магазин или в интернет пространството, където всички изказват мнение в различни форуми. Така ще придобиете основна преценка за това, къде да намерите качествена стока.

Видове материали

Много от Вас, когато започнат да избират интериорни врати, първо гледат визията на вратата. Да, тя е наистина важна, но обработката ѝ, както и материала, от който е изработена тя, също не е за пренебрегване. Производителите основно могат да Ви предложат врати от масивно дърво, MDF, HDF или ПДЧ. Всеки един от тях е с различна структура, издръжливост и начин на изработка, както и на различна цена.

Дървото винаги е заемало почитното 1-во място, заради природната си естественост и здравина, защото е с висока степен на износоустойчивост и добра изолация. За жалост не е за всеки джоб. HDF, MDF и ПДЧ-то (конструирани от дървесни частици) са материали, които се правят по почти един и същ начин, с малката разлика че HDF-а е с по-висока плътност, понеже фините дървесни частици се компресират на по-висока температура, спрямо другите два. Затова и този вид се предпочита и се търси на пазара все повече и повече днес.

интериорна врата към стая

Покритие на вратите

Покритието на вратите е следващата важна стъпка, на която трябва да се наблегне. Най-често срещани са врати с фолио PVC, 3D- ламинатното покритие и естествения фурнир, който разбира се, достойно се конкурира и измества другите, заради естествения облик на дървесен декор и устойчивост. 3D ламинатното покритие и PVC фолиото са категорично доказани покрития по здравина, които също така са подходящи за поставяне на помещения като кухня, баня, тъй като се водят и влагоустойчиви, но не и ако има пряко изложение на вратата към душа. Славят се още с издръжливостта си и различната имитация на дървесни шарки, а най-важното е, че спрямо цената са допустими и много практични.

Финалните щрихи, които остават за дооформяне на представата Ви за вътрешна врата са вече цветовете и моделите. Те биват фрезовани, стъклени, с декоративни лайсни, изчистени, като орнаментите могат да са под формата на геометрични фигури и много др. Спектърът на цветовата гама е богат и голям, спрямо всяко изискване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *