Вратите в живота ни постоянно се отварят или затварят

Казват, че „когато се затвори една врата, се отваря друга”. Това, разбира се, е в преносно значение. Но се използва често в ежедневието, като начин да се обяснят случките в живота, а и е вариант за успокоение на личността, когато се изправи пред „затворена врата” по един или друг начин.

Човешкият живот е низ от възходи и падения. Паденията обаче са истинският път към развитие и духовно израстване. В тежките моменти човекът се учи да бъде силен, тогава опознава и надгражда себе си. Именно тогава е поставен в ситуация, в която или трябва да преодолее случващото се и да го трансформира в житейски опит или неприемайки обстоятелствата, да измъчва и съсипва себе си.
Неслучайно е приета максимата, че човек се учи цял живот и то най-вече от собствените си грешки. Всяко преживяване, всяка загуба или придобивка, всичко, което преминава през психиката на човека, се отразява на душевността му.

Как преодоляваме неуспехите и продължаваме напред

Най-често изразът за затваряне на една врата с предпоставка за отваряне на друга – се употребява като един вид утеха от неприятния факт. Например, уволнение от работа, или раздяла с партньор, или изобщо нещо, което е помрачило чувствата ни. Хората, сме устроени вечно да търсим обяснение на всичко заобикалящо ни, а щом се касае нас самите, то става лично и изключително важно. Изпитваме нужда да анализираме постъпки, събития и факти. Впоследствие даваме положителна или отрицателна оценка и изтъкваме преимуществата и недостатъците на всяка една случка от живота ни.

Особена потребност изпитваме така да пречупим ситуацията, че да е в наша полза, тоест в посока към предстоящото „по-добро”. Човешкото съзнание се успокоява, когато чуе, че нещо по-хубаво и удовлетворявашо ще се случи. В крайна сметка наистина имаме нужда от утеха, от това да се надяваме и да очакваме нашите желания и мечти да се превърнат в реалност. Имаме нужда да вярваме, че по-доброто тепърва предстои.

Затова сами си даваме кураж, че така е трябвало да стане, за да можем да навлезем в следващ етап и да изживеем нови емоции. Това е необходимата ни мотивация да преживеем случилото се и да продължим напред.

Понякога е хубаво да „затворим” вратата зад себе си, да оставим миналото зад гърба си и смело да „отворим” следващата врата пред нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *