Когато решим да правим ремонт по основен идва и въпроса – дали да сменим вратите си или да ги боядисаме, но все пак трябва да се отбележи, че не всяка врата позволява това. Сега ще разгледаме малко по-подробно темата.

На пазара се предлагат много и най-различни бои. Сега ще разясним по-добре различните варианти.

Алкидна боя

Изисква дълго време, за да изсъхне покритието – трябва да седи на отворено, за да изсъхне както трябва, но плюса е, че експлоатацията е за много дълъг период. Трябва да се отбележи, че миризмата е доста силна и не се препоръчва за детски стаи, примерно. Освен това и задължително трябва да се лакира, понеже може да се напука.

Нитро боя

Тази боя има толкова силна миризма, че е почти задължително да се боядисват вратите на открито. Цената ѝ е доста по-скъпа от на другите бои, но пък е с UV защита и точно това я прави много добра инвестиция, понеже издържа по-дълъг период.

Латексна боя

Тази боя е на водна основа и боядисването става много лесно. Икономична е и се разнася лесно като има различни опции как да се прави – дали да е с матов, гланцов или сатенен ефект. Латексовата боя не изисква след боядисване да се слага и слой лак.

Врата

Акрилна боя

Боята се нанася лесно и не мирише силно, но пък самата боя не се задържа много добре на плоскостта на вратата и затова задължително трябва да се сложи и пласт лак.

Технология за боядисване

Когато се прави основен ремонт, нормално е вече цвета на вратите да не подхожда на интериора. За това трябва или смяна, или те да се боядисат, за да има стилен дизайн жилището ви.

Подготовка

Ако вратите ще се боядисват, то те трябва да се свалят от пантите, за да може да се боядисат по-бързо и лесно. Ако е със стъкло вратата, то трябва да се покрие и залепи с лепенки, както и самите дръжки и брави. Вратите или се грундират след боя, или се лакират, за да има добър вид вратата. След боя най-добре е да се използва пистолет или хубава голяма четка. Не трябва да се правят кръговидни или движения наляво и надясно, после нагоре и надолу, а трябва да се лакира само в една посока, за да стане равномерно покритието. Ако боядисвате врати от MDF или HDF, то задължително първо трябва да бъдат минати с грунд и после да се оставят да изсъхнат добре, чак след това да се направи боядисване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *