Когато решите да правите ремонт, който ще е по-основен, идва и въпроса – дали да смените вратите си или да ги боядисате? Известно е, че не всяка врата позволява това. Съобразете повърхностите и видовете продукти за боядисване. Ще намерите по магазините различни разновидности от тях. Ето и малко информация, свързана с различните варианти.

​Алкидна боя

При нейното прилагане, се налага да се предвиди и време за нейното съхнене. Добрата организация, ще Ви спести неудобствата, защото след това ще се радвате на дълъг период на ползване. Факт, е че силната миризма, изобщо не е приятна, а е и вредна. Показателно е, че не се препоръчва за детски стаи, примерно. Предполага и завършващо минаване с лак, понеже може да се напука.

​Нитро боя

Тази боя има толкова силна миризма, че е почти задължително да се боядисват вратите на открито. Цената ѝ е доста по-скъпа от на другите бои, но пък е с UV защита и точно това я прави много добра инвестиция, понеже издържа по-дълъг период.

​Латексна боя

Водната основа на боята е и причина за лесното боравене с нея. Наред с предимството ѝ по безпроблемното ѝ нанасяне, тя е и икономична. Опциите са много. Избирате между цветове и ефект, който ще е от голямо значение за резултата – сатенен, гланцов или матов. Латексната боя не изисква след боядисване да се слага и слой лак. ​

Акрилна боя

Лесното ѝ нанасяне е плюс за нея, както и факта, че не мирише натрапчиво и силно. В неин минус е, че тя не се задържи за дълго и задължително се запечатва с пласт от лак.

Подготовка

При предприемане на боядисване на вратите, те трябва да се свалят първо от пантите, за да може задачата да се свърши по-бързо и лесно. Ако е със стъкло вратата, то трябва да се покрие и залепи с лепенки, както и самите дръжки и брави. Вратите понякога се нуждаят и от грундиране преди боята или от лакиратне, за да имат по-красив вид и добро качество. Той се нанася леко с голяма четка. Не трябва да се правят кръговидни или движения наляво и надясно, после нагоре и надолу, а трябва да се лакира само в една посока, за да стане равномерно покритието.

Ако, обект за боядисване са Ви MDF или HDF врати, то задължително първо трябва да бъдат минати с грунд и после да се изчака напълно да изсъхнат и чак след това да се извърши процедурата по боядисване.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *