Всеки един предмет от нашето ежедневие има своя интересна история. С течение на годините всеки един предмет се модернизира и променя своето предназначение и символика. Както в днешната статия става дума за вратите и тяхната история. Не случайно, често срещаме вратите да се изобразяват като „най-важния елемент в нашето жилище“ , „отражение на нашия характер“ или „бижуто на дома“.

Символика на вратите

Историята на вратите е изключително интересна и хилядолетна, както и символиката им. Преди векове всеки един народ е символизирал вратите различно. Един от многото народи за тогавашните години с голяма символика и вяра са Египтяните. За тях вратите не са само елемент, който разделя едно помещение от друго. За тях вратите са нещо свещено с голямо значение. Те са техния символ за преминаване от един свят в друг.

Археолози са открили в гробниците мнозина рисунки и йероглифи, които изобразяват врати и как техния крал преминава през вратата и отива в отвъдното. Също така в гробницата на Менес до саркофага е нарисувана врата и до нея очи. Символизира, че по този начин фараона когато иска може да погледне в света на живите. В гробниците са открити единични и двойни врати, изработени от дърво. Те са се запазили толкова много векове, благодарение на масивната дървесина и топлия климат. Точно заради това се твърди, че Египтяните са създателите на вратите. Като цяло Египтяните не са имали затруднения в направата на техните врати. Благодарение на плодородните почви до река Нил и изобилието на дървета.

Не след дълго и останалите народи започнали да защитават своите домове, като поставяли врати. Всеки народ е импровизирал, защото не навсякъде има изобилие от дървесен материал. Тази липсва се е усетила в Сирия и Ирак. Те са били принудени да изобретят различен вид врата. Намерени са врати, изработени от камък около 10 фута – към 3 метра.

врата с ключалка

Вратите при гърците и римляните

Римляните и Гърците били доста напред с изобретателността на вратите. При тях се срещат единични, двойни, сгъваеми, дори и плъзгащи. Китайците пък не остават по-назад и изобретяват първата автоматична врата. Едни пък от най-древните врати били направени за храна на цар Соломон. Изработени са от маслиново дърво. А пък по време на Омир, вратите са били дървени с рамки от месинг и сребро. В древността вратите предимно са били дървени, изработвани са от маслиново дърво, бряст, кедър, дъб и кипарис.

Така този елемент от нашето ежедневие преди хилядолетия накарало различните народи да бъдат изобретателни и индивидуални. Срещат се доста интересни и нестандартни модели. Заоблени в горния край или са били украсявани със сребро и злато като орнамент на вратата. Има още по-интересни факти и открития за вратите на древността. Преди време археолози бяха открили една уникална находка на около пет хиляди години. Врата с размери 88см ширина и 153см височина, изцяло направена от топола – наречена е „Най-старата врата„. Благодарение на масивната дървесина, вратата се е запазила до ден днешен. Неслучайно се казва, че покупката на една врата е инвестиция за цял живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *