Плюсовете при наличие на праг:

  • Има ли поставен праг се подобрява шумоизолацията в стаята. Тук се взима в предвид и материала, от който е съставена вратата и дали има гумено уплътнение на самата каса.
  • Предотвратява преминаването на миризми и дим в другите стаи- особено подходящ за помещения като кухни.
  • Играе добра роля за спиране на вода при помещение като баня.
  • Спомага да не става течение при затворени врати.

Праговете се изработват от различни материали като най- често срещани са: от дърво, метал, ламинат/тип лайсни/, бетон или мрамор.

Дървените прагове се съчетават  лесно с подовата настилка, за това  са и често  предпочитани. Единственият недостатък, е че е необходимо да се лакират от време на време.

Издръжливостта на металните прагове  е по- голяма в сравнение с тези направени от дървесина, като най-често срещаните са  от алуминий.

Най-евтиният вариант на праг е направен от пластмаса, но експлоатационният живот също е много кратък. Този вариант е подходящ ако и самата врата е направена от същият материал.

Прагът направен от ламинат ще се впише най-добре там, където е поставена и такава подова настилка, за да изглежда естетически добре.

Праг направен от бетон или мрамор се поставят при  външни/входни врати на жилища или къщи, също така и при врати на тераси. Този праг е най- издръжлив, но е трудно да се направи ако вече вратата е монтирана.

 

Какъв да е точно видът и от какво да бъде направен прага зависи от самите помещения и подови настилки, където ще се поставя.

 

Така например ако става дума за баня прагът трябва да е влаго- и водоустойчив. Взима се под внимание и ако има различни нива между стаите като може да се избере обикновен праг или такъв направен на две нива. Ако има разлика в нивата между стаите прага може да бъде монтиран под лек наклон, за да се придобие плавен преход между двете помещения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.