Плюсовете при наличие на праг:

  • Има ли поставен праг се подобрява шумоизолацията в стаята. Тук се взима в предвид и материала, от който е съставена вратата и дали има гумено уплътнение на самата каса.
  • Предотвратява преминаването на миризми и дим в другите стаи- особено подходящ за помещения като кухни.
  • Играе добра роля за спиране на вода при помещение като баня.
  • Спомага да не става течение при затворени врати.

Праговете се изработват от различни материали като най- често срещани са: от дърво, метал, ламинат/тип лайсни/, бетон или мрамор.

Дървените прагове се съчетават  лесно с подовата настилка, за това  са и често  предпочитани. Единственият недостатък, е че е необходимо да се лакират от време на време.

Издръжливостта на металните прагове  е по- голяма в сравнение с тези направени от дървесина, като най-често срещаните са  от алуминий.

Перваз за свързване

Най-евтиният вариант на праг е направен от пластмаса, но експлоатационният живот също е много кратък. Този вариант е подходящ ако и самата врата е направена от същият материал.

Прагът направен от ламинат ще се впише най-добре там, където е поставена и такава подова настилка, за да изглежда естетически добре.

Праг направен от бетон или мрамор се поставят при  външни/входни врати на жилища или къщи, също така и при врати на тераси. Този праг е най- издръжлив, но е трудно да се направи ако вече вратата е монтирана.

 

Какъв да е точно видът и от какво да бъде направен прага зависи от самите помещения и подови настилки, където ще се поставя.

 

Така например ако става дума за баня прагът трябва да е влаго- и водоустойчив. Взима се под внимание и ако има различни нива между стаите като може да се избере обикновен праг или такъв направен на две нива. Ако има разлика в нивата между стаите прага може да бъде монтиран под лек наклон, за да се придобие плавен преход между двете помещения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *