входни и интериорни врати

Когато стане въпрос за подмяна на старите врати, без значение интериорни или входни, първо трябва да се информираме за основните разлики помежду им. Въпреки това, че  някои модели от двата вида врати изглеждат еднакво като дизайн, те са с коренно различен строеж и функционалност.

 По какво се различават входните от интериорните врати?

Функцията на входните врати е да осигурят защита на жилището, в което са поставени. Те трябва да бъдат достатъчно здрави, сигурни и добре уплътнени, за да издържат освен на натиск, но и на атмосферни влияния.

При интериорните врати нещата са по-различни. Тяхната функция е съвсем друга, което оказва влияние и върху конструкцията им.

Една входна врата трябва да бъде изработена от масивно дърво или метал и да бъде тежка, докато една интериорна няма нужда от това. Затова материалът на изработка при тях е по- лек. По този начин се избягва дискомфортът при отваряне и затваряне на вратата, както и  увисването й след време.

Обковът на интериорните врати е по-семпъл и изборът е по-голям, отколкото този на входните. Там преобладават по–груби и масивни форми. При тях пантите са проектирани така, че да издържат на по-голямо натоварване.

  • Обработка на вратите

Тъй като входните врати могат да бъдат поставяни и на къщи, освен на апартаменти, те имат нужда да бъдат допълнително защитени с UV протектор или обработени със специална боя, която да ги предпазва от атмосферните условия. Интериорните врати  могат да бъдат боядисани или облепени с фолио и  да изкарат още дълго време.

  • Заключване

Входните врати имат нужда от повече заключващи системи. Повечето от тях са с тристранно заключване  или с пасивни шипове, като в допълнение разполагат и със скрито „резе”.

Заключването при интериорните врати е в по-опростен вариант, но при тях не е и нужно нещо повече.

Фактите, които изброихме по-горе ще ни насочат нас, като клиенти в избора на подходяща врата. Много е важно да знаем за какво помещение точно ще бъде самата врата и да подберем вида й спрямо нейното приложение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *