входни и интериорни врати

Когато стане въпрос за подмяна на старите врати, без значение интериорни или входни, първо трябва да се информирате за основните разлики помежду им. Независимо, че някои моделите и при двата вида врати изглеждат еднакво като дизайн, те са с коренно различен строеж и функционалност.

​По какво се различават входните от интериорните врати?

Функционалност на вратите

Функцията на входните врати е да осигурят защита на жилището, в което са поставени. Те трябва да бъдат достатъчно здрави, сигурни и добре уплътнени, за да издържат освен на натиск, но и на атмосферни влияния.

При интериорните врати нещата са по-различни. Тяхната функция е съвсем друга, което оказва влияние и върху конструкцията им.

Материалът на вратите

Една заслужаваща внимание входна врата трябва да бъде изработена от масивно дърво или метал и да бъде тежка, докато една интериорна няма нужда от това. Затова материалът на изработка при тях е по-лек. По този начин се избягва дискомфортът при отваряне и затваряне на вратата, както и увисването ѝ след време.

​Обковът на вратите

Обковът на интериорните врати е по-семпъл и изборът е по-голям, отколкото този на входните. Там преобладават по-груби и масивни форми. При тях пантите са измислени така, че да издържат на по-голямо натоварване.

​Обработката на вратите

Тъй като външните врати се монтират и на къщи, освен на апартаменти, те имат нужда да бъдат допълнително защитени с UV протектор или обработени със специфична боя, която да ги предпазва от външните условия. Интериорните врати могат да бъдат така подготвени или облепени с фолио и да изкарат още дълго време.

Заключването на вратите

Входните врати имат нужда от повече заключващи системи. Повечето от тях са с тристранно заключване или с пасивни шипове, като в допълнение разполагат и със скрито „резе”.

Заключването при интериорните врати е в по-опростен вариант, но при тях не е и нужно нещо повече.

Фактите, които изброихме по-горе ще Ви насочат Вас, като клиенти в избора на подходяща врата. Много е важно да знаете, за какво помещение точно ще бъде вътрешната врата и да подберете вида ѝ спрямо нейното приложение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *