Входната врата е лицето на жилището. Тя може да направи така, че то да изглежда привлекателно и интересно. Изборът на цвят е предизвикателство за повечето хора. Концепцията за разбирането на цветовете е съставена за първи път от Йохан Волфганг фон Гьоте. По идеология неговата концепция е до един, тъмните цветови нюанси носят успокоение, а всички светли – енергитизират, така повлияват, както на физическо, така и на духовно ниво. Цветовете се енергизират асоциативно, щом минава през погледа, възприятието минава през нервната система и достъпва до всеки орган и поражда реакция на осезаеми усещания.

Значение на цвета на входната врата

Добре е да знаем, че цветът на входната врата носи определено послание и е препоръчително тя да бъде съобразена с интериора и стила на жилището, а също така и със стила на съседските входни врати. Цветът на входната врата предизвиква различни асоциации и влияе на нашите чувства. Според специалистите всеки цвят предизвиква различна нагласа.

  1. Входна врата с червеникав оттенък – според “Фън Шуй” носи послание “добре дошли“. Червеникавите оттенъци предизвикват прилив на енергия и радост.
  2. Входна врата в бяло – символизира спокойствие и чистота. Тази цветова разфасовка предразполага асоциация за благочестив дом. Белите врати предизвикват асоциация, че злото остава навън.
  3. Входна врата в жълтеникави оттенъци – носи усещане за увереност, любопитство и веселие.
  4. Входна врата в сиво – носи усещане за стабилност и хармония. Сивото е цвят на логиката и интелекта. Предизвиква асоциация с увереност и сила.
  5. Входна врата в кафяво – носи усещане за сигурност и стабилност и спокойствие. Кафявото е цвят на традициите и предаността към рода. Предизвиква асоциация с доверие и консерватизъм.
  6. Входна врата в черно – носи усещане за потайност и загадъчност, но също така и на класа и стил.
Метална входна червена врата с пет прозорчета

Като правило студените нюанси създават усещане за модерност и иновативност, те са присъщи за минимализма и стил хай-тек. Ярките цветове се свързват с ярка индивидуалности и привличат вниманието. Те подчертават свободолюбивия дух на обитателите, но внимавайте да не придадете кич и неуместност на фасадата на дома си. Ако заложите на нещо по-ексцентрично в цвета на входната врата, то задължително трябва да го вържете с нещо от обкръжаващата среда.

Смятайки входната врата е част от цялостния облик на дома, тя трябва да е напасната и с останалите детайли. Ето някои специфики, с които трябва да се съобразим.

 Цветът на пода

Ако подът е решен в тъмен цвят, вратата задължително е нужно да е с 1-2 по-светли нюанса от него.

Цветът на мебелите в антрето

Ако в антрето има мебели, те имат значение при избора на цвят на входната врата. Съветът е, че при тъмен интериор, вратите трябва да са няколко нюанса по-светли.

Цветът на дограмата

Ако не сте сигурни какъв цвят входна врата да изберете, може да се ориентирате по цвета на дограмата. При всяко положение, ако има кореспонденция между тях, това създава усещане за хармония.

Блиндирана врата 1002 Сив Дъб

Цветът на стените

Хубаво е да има контраст между цвета на стените и вратата. Ако стените са в светла гама, може да си позволите тъмна врата или такава в цвят венге.

Съчетание между входната врата и останалите интериорни врати в жилището

Много наблюдения показват, че има два начина за съчетание на входната врата и останалите интериорни врати на жилището. Единият начин е да изберете входна врата в много близък цвят до цвета на интериорните врати. Много приятно би се получило в този случай, ако входната врата е с MDF покритие и се различава малко от интериорните врати. Другият вариант е входната врата и интериорните врати да са в противоположни цветове. Все пак входната врата е порталът към жилището Ви и като такъв може ясно да се откроява.

Все пак домът ни е нашето убежище от външния свят и всеки трябва да го направи така, както ще се чувства най-комфортно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *