При изграждането или ремоделирането на дома, повечето собственици прекарват часове, обмисляйки идеи и предложения за модели при избор на продукт. Нека Ви покажем колко съществен и важен може да бъде елементът на дизайна и как да изберете правилните врати за Вашия дом!
Вратите за един дом могат да изглеждат като прости предмети, но те всъщност притежават някаква сложност, която е лесно да се пренебрегне. Ние всички искаме да изглеждат добре, понеже се виждат лесно и играят ключова и важна роля в изграждането и представянето на стила на дома, както и на стая.

Но в зависимост от тяхната роля те също могат да бъдат важен фактор за поддържането на нашата къща топла, както и да спомогнат за тиха и спокойна обстановка.

Трябва да знаете технологиите и от какви материали са изработени вратите. Те правят вратите още по-полезни, ефективни и екологични. По този начин Вие по-лесно ще направите коректния избор, без значение дали става дума за интериор, за външни или за вътрешни врати.
Най-често възможността за избор на врати се свеждат до стил, който изглежда най-добре. Вратата е вертикална подложка за посрещане.Всеки желае тя да изглежда добре, защото се забелязва лесно. Но не всички врати са създадени равни, така че е важно да се разбере как са направени и разликите между тях, за да се избере правилната и нужна врата.

Врати за различни роли
Вратите играят различни роли. Те зависят от материалите, от които са направени и как са построени. Основните типове, без да се брои гаражната врата, са интериорни, екстериорни (или входни врати, както се наричат).

Външни/входни врати
Външните врати трябва да отговарят на елементите, така че са направени от няколко различни вида материали.
Дървото е опора за входни врати, но други материали като метал предлагат предимства пред дървесината.

Размерът на входната врата трябва да се вземе под внимание, колкото по–голям е отворът, толкова е по-практично е вкарването и изкарване на мебели и обзважедане на дома или офиса.

Вътрешни врати
Интериорните врати се предлагат в много форми и стилове. Те обикновено се изработват от дърво или HDF (висока плътна плоскост от дървесни влакна).

Вътрешна врата

HDF вратите са конструиран продукт, те са много стабилни (по-малко вероятно да се деформират/усучат) от твърдите дървета. Те могат да бъдат направлявани, обработвани и оформяни лесно, което позволява прилагането на сложни конструкции или имитиране на традиционните релсови врати.

Пожарните врати имат пожароустойчивост, изразена в блокове от време, като 20, 45, 60 и 90 минути. Това представлява способността на вратата да издържи и предотврати разпространението на огъня, което Ви позволява да избягате. Проектирани са с такава цел и за това материалите, от които са изработени отговарят на определени критерии.

Вашият местен строителен код може да определи изискванията за местоположението и вида на противопожарните врати, които са необходими във Вашия дом. Врата, която граничи с гараж и вътрешността на къщата е добър пример за подходящо приложение, макар че те могат да бъдат монтирани навсякъде в дома.

Стандартно оразмеряване

Входна врата
Вътрешните и външни врати се предлагат в стандартни размери. Това не означава, че няма да можете да намерите потребителски размер, ако имате нужда от него. Но в по-голямата си част има някои стандартни размери по височина и ширина.

Други видове врати
Има и други подкласификации на врати отвъд входните и вътрешните врати. Желателно е да знаете какви са те и че съществуват. Това ще Ви бъде от полза, когато решавате конкретен проблем или жаелате да осигурите по-голяма гъвкавост на дизайна във Вашия дом.

Джобните врати се окачват на подвижни следи и се плъзгат в отвор в стената. Вариация на тази тема е плъзгаща се врата, която използва същия хардуер за монтиране. Вместо да се плъзгат в джоба на стената, те се плъзгат по съседна стена. И двата стила осигуряват спестяване на пространството, защото при тях няма замах на вратата.

Холандските врати се разделят хоризонтално по средата, което ви позволява да отваряте и затваряте горните и долните части независимо една от друга.

Вратите с дълги разстояния са свързани с вратите на вътрешния двор, понеже играят ролята на разделител на стени между вътрешните и външните пространства. Тези продукти могат да обхващат доста значителна ширина, като по същество отварят стая на открито. Видовете включват сгъваеми врати, които се отварят в центъра и встрани или се плъзгат една по друга.

Шоджи вратите са вариант на японските shoji екрани. Обикновено намират приложение като разделители. Те имат подобна конструкция като shoji екран, с дървена рамка и прозрачна тъкан. Обикновено това е варата, която се плзъга.

Характеристики, избор и иновации заслужават да се отбележат.

Вероятно мислите, че една врата е точно като всяка друга, с изключение на някои незначителни различия в подробности или видове материали. Но вярвате или не, има някои нововъведения и функции, предлагани от различни производители, които е нужно да се споемнат и отбележат.

По-голямата информация, която имате за вратите ще Ви даде по-широк спектър от налични възможности. По тозин начин ще решите какъв вид врати е подходящ за конкретното Ви приложение.

Най-малкото, отбелязвайки какви са тези специални функции, може да Ви помогне да намерите продукт, който иначе не бихте знаели или не бихте обмислили. Докато правите повече изследвания и разглеждате уебсайтовете на производителите, потърсете нови функции и иновации, които биха могли да имат. Компаниите непрекъснато търсят начини да се конкурират и чрез разработването на тези нови функции и технологии ще имате възможността да се възползвате от по-добрите продукти.

Къде можете да получите Вашите врати и безплатни ценови котировки.

Пазаруването за врати започва с разбирането на „какво има там“ и усещането кой предлага продуктите, които търсите. След като си изберете конкретен стил и/или функции, значително ще ограничите избора си.

Добро място да започнете Вашето търсене е интернет. Преглеждане на сайтовете на няколко производители на врати може да Ви помогне да получите представа за наличното. Обикновено техните уебсайтове ще имат функция за локализиране на дилъри, която може да Ви покаже къде да намерите продукти във вашия район.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *