При изграждането или ремонтирането на жилището си, повечето собственици прекарват часове, обмисляйки идеи и предложения за различни модели при избор на продукт. Нека Ви запознаем колко съществен и важен може да бъде елементът на дизайна и как да изберете правилните врати за Вашия дом!

Вратите и тяхната значимост

Вратите за един дом могат да изглеждат като прости предмети, но те всъщност притежават дълбочина, която е лесно може да се пренебрегне. Ние всички искаме да изглеждат добре, понеже се забелязват лесно и играят ключова и важна роля в изграждането и представянето на стила на дома, както и на стаите. В зависимост от тяхната роля, определено влияят и са важен фактор за поддържането на Вашата къща топла, както и да спомогнат за тихата и спокойна обстановка.

С развитието на бранша, вратите стават по-полезни, ефективни и екологични. Трябва да знаете основните технологии и от какви точно материали се произвеждат вратите. Именно, така сравнително по-лесно, ще направите коректния си избор, независимо, дали иде реч за външни или за вътрешни врати.

Най-често възможността за избор на врати се свеждат до стил, който изглежда най-добре. Вратата, преди всичко, посреща и изпраща. Всеки желае тя да изглежда добре, защото се забелязва отдалеч. Но не всички врати са един и същи клас, така че е важно да се разбере, как са направени и какви са разликите между тях, за да се избере правилната и нужна врата.

Врати за различни роли

Вратите играят различни роли, като те са пряко зависими от материалите вложени при изработката им. Типовете врати, без да се брои гаражната врата, са интериорни и екстериорни (или входни врати, както се наричат).

Външни врати

Тези така важни врати обикновено комбинират няколко материали, така че да предложат най-доброто. Дървото е масивност и опора за входни врати, но други материали като метал предлагат предимства пред дървесината.

Размерът на входната врата не е за пренебрегване, колкото по–голям е отворът, толкова е по-практично е вкарването и изкарване на мебели и обзавеждане на дома или офиса.

Входна врата с номер

Вътрешни врати

Интериорните врати се предлагат в много форми и стилове. Те обикновено се изработват от дърво или HDF (висока степен плътна плоскост от дървесни влакна). HDF вратите са конструиран продукт, те са много стабилни (по-малко вероятно да се деформират/усучат) от твърдите дървесини. Те могат да бъдат обработвани и оформяни лесно, което позволява прилагането на сложни конструкции в крилата им или имитиране на традиционни дървесни шарки в покритията им.

Пожарните врати имат пожароустойчивост, изразена в блокове от време, като те са 20, 45, 60 и 90 минути. Това представлява способността на вратата да издържи и предотврати разпространението на огъня, което Ви позволява да избягате. Проектирани са с такава цел и затова материалите им на производство отговарят на определени критерии. Вашият архитект може да определи изискванията за местоположението и вида на противопожарните врати, и дали са необходими във Вашия дом. Врата, която граничи с гараж и вътрешността на къщата е добър пример за подходящо приложение, макар че няма причина те да не могат да се монтират навсякъде в дома.

Стандартното в размерите на вратите

Вътрешните и външни врати имат заложени някои стандартни размери. Това не предполага, че няма как да си да поръчате Ваш нестандартен размер, ако имате нужда от него. Но в по-голямата си част има някои стандартни размери във височината и ширината.

Други видове врати

Има и други класификации на врати отвъд стандартните входни и вътрешни, с които Ви запознахме. Желателно е да знаете какви са те и че съществуват. Това ще Ви бъде полезно, когато решавате конкретен проблем или желаете да осигурите по-голяма гъвкавост на дизайна във Вашия дом.

Джобните врати се окачват на релси и се плъзгат в отвор в стената, така че крилото им напълно се скрива като в джоб. Вариация на тази тема е плъзгаща се врата, която използва същия механизъм за монтиране, но вместо да се плъзга в джоба на стената, тя се плъзга по съседна стена. И двата стила осигуряват спестяване на пространството, защото при тях няма отваряемо крило по начин, който сте свикнали да виждате.

Холандските врати се разделят хоризонтално по средата, което Ви позволява да отваряте и затваряте горните и долните части независимо една от друга.

Двукрилите врати се свързват с вътрешния двор и градината, понеже играят ролята на разделител между вътрешните и външните пространства. Тези продукти могат да обхващат доста значителна ширина, като по същество осигуряват повече открито пространство. Видовете включват сгъваеми врати, които се задвижват от центъра и встрани или се плъзгат една до друга.

Шоджи вратите идват от японските shoji. Обикновено намират приложение като разделители на стаи Те имат лека конструкция, с дървена рамка и прозрачна тъкан. Обикновено това е врата, която се плъзга.

Отворена дървена двукрила интериорна врата

Иновации, които заслужават да се отбележат

Вероятно мислите, че една врата е точно като всяка друга, с малки изключения, включващи малки различия и подробности във видовете материали. Но вярвате или не, има някои нововъведения и функции, предлагани от различни производители, които е нужно да се споменат и отбележат.

По-голямата информираност, която имате относно вратите, ще Ви доведе до по-широк спектър от налични възможности. По този начин ще решите какъв вид врати е подходящ за конкретното Ви приложение.

Най-малкото, отбелязвайки какви са тези специфики във функциите, може да Ви помогне да откриете продукт, който иначе не бихте забелязали или не бихте, дори обмислили. Докато правите повече проучвания и разглеждате уебсайтовете на производителите, потърсете нови функции и иновации, които биха могли те да имат. Компаниите непрекъснато търсят начини да се конкурират и чрез разработването на тези нови функции и технологии и ще имате възможността да се възползвате от по-добрите продукти.

Пазаруването за врати започва с разбиране и усещане кой предлага продуктите, които търсите и какво е качеството им. След като си изберете конкретен стил и/или функции, значително ще ограничите избора си. Добро място да започнете Вашето търсене е интернет. Преглеждане на сайтовете на няколко доставчици на врати, може да Ви помогне да получите представа за наличното. Обикновено техните уебсайтове ще имат функция за локализиране на дистрибутори, която може да Ви покаже къде да намерите продукти във Вашия район.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *