Интериорът на всяко жилище трябва да бъде хармонично свързан. След избора на мебели, дограма и под, трябва да се помисли за дизайна вратите. Основно питане за изграждане на тази хармонична цялост е не само вида на вратите, а и техния цвят.

Дограмата  и  вратата

Често пъти собствениците на жилище предпочитат да съчетаят цвета на дограмата с тази на вратите. В действителност , ако те не са в близост една до друга, това съвсем не е задължително. Реално изборът на цветна дограма, я оскъпява с около 30 до 40%. Напълно естествено е да се избере бяла дограма, която създава чувство за простор, в съчетание със светли стени. Идеално ще си пасне и с по-тъмна врата, която да откроява изхода на помещението. Съчетанието на 100% на нюанс на цвета е почти невъзможно, затова по-добре е да се избера бяла дограма с цвят венге на вратата.

Подова настилка и Вратата

На първо място решение трябва да бъде взето за материала, от който ще е подът – паркет, било то естествен или ламиниран, теракот или мокет. След като се избере вида на пода по-добрият вариант е първо да се види какъв цвят ще са необходимите интериорни врати, тъй като при тях има по-малко варианти. Основните предлагани с PVC фолио са: светъл дъб, златен дъб, орех , венге и бял. Когато вече имате ясна идея точно какъв цвят ще е вратата много по-лесно да се намери подова настилка в същата тоналност, като тук търсим хармония в цвета. За по-ексцентричните хора би било интересно да се търси контраст или да се избере цвят на врата в син или червен цвят например.

Плъзгаща двукрила врата свързваща кухня с дневна

Стените и вратите

При стените имаме няколко вида покритие: мазилка, тапети или боя. Тук логиката е на търсене на контрастта – когато стените са светли, вратата да е в тъмен цвят и аналогично, когато стените са тъмни- вратата да е светла, за да се откроява. Има и така наречените скрити врати, които са в еднакъв цвят със стените. Тази мода в интериорния дизайн варира от  последното десетилетие.

Вратите са част от интериора на дома, затова трябва внимателно и с чувство за естетика да подхождаме при техния избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *