В днешно време монтажът на вътрешните врати се оказва не толкова недостижима задача. Ако имате желание и знания, няма проблем да се справите сами, без помощта на монтажна фирма.

Нужните неща са – сръчни ръце, инструменти, наколка часа свободно време и да следвате съветите по-долу.

Мъж държи винтоверт

Комплекта интериорна врата пристига в няколко пакета, в които са разпределени крилото, касата и обкова. Частите на вратата са предварително подрязани с такава прецизност, че е нужно само да ги сглобите, затова не трябва да се притеснявате за финалния продукт. Ако строителният Ви отвор обаче е по-нисък или тесен от стандарта за производство на вратата, то тогава ще трябва да подрежете вратата във височина и широчина (ако крилото позволява).

Инструментите, които ще Ви бъдат от първа необходимост са: рулетка, винтоверт, нивелир, винтове за дърво, лепило, гумен чук, инструменти за подрязване на первази и монтажна пяна.

Монтажа стъпка по стъпка до желания резултат

Строителен отвор за врата
  1. Първо започнете с правилното измерване на строителния Ви отвор. Ако има нужда и възможност, сега е момента да се преправи.
  2. Следва сглобяване на касата. Свържете страниците с щурца, като ги захванете с винтове за дърво. Можете също и да залепите отделните части на сглобката за по-голяма сигурност.
  3. Сглобената вече каса, поставете в отвора, като предвидите правилната посока на отваряне. Захванете я за зида с винтовете, които са в комплекта. Проверете с нивелир, дали не са се оформили някакви отклонения по време на монтажа.
  4. Ако всичко е точно, можете да преминете към монтирането на трите броя панти, които са в комплекта. Съществуват серии при, които те са вече монтирани в самата каса.
  5. След като закачите крилото към касата и посоката на отваряне отговаря, е нужно да сложите обтегачи/разпънки във вътрешната страна на касата, за да се запази правилното положение на вратата.
  6. Запълнете разстоянието между касата и зида с монтажна пяна и изчакайте технологичното ѝ време за втвърдяване.
  7. След като това се случи, следва другата стъпка – поставянето на обкова на вратата. Поставете бравата в изрязаното за нея място, монтирайте дръжките и насрещника с винтовете предоставени в комплекта.
  8. Идва момента за поставянето на первазите. Те трябва да се прережат на 45о или 90о, зависи от серията врати, които сте избрали. Правилно е първо да се позиционира перваза отгоре, след това страничните. За тази цел е гуменият чук, за да могат первазите да влязат максимално удобно в отредените си места. Не е добър вариант да ги лепите, тъй като при евентуално пребоядисване на стаята с лекота можете да премахнете первазите и да не се тревожите, че ще ги зацапате с боя.
  9. Финалната стъпка е да проверите дали всичко работи правилно, без напрежение и е максимално ефективно.
  10. Препоръчително е вратата да не се използва активно 24 часа след монтажа, за да може монтажната пяна да си свърши работата, задържайки касата стабилно към зида.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *