Древните врати са привлекателни по свой начин, затова ето няколко съвета как да състарите дървото и да придобие ефект на стареене.

Термично стареене на дървесината

Дървените врати от съвремието с иновативен дизайн не са продукт с достатъчно ниска цена. Има алтернатива на реставрацията, използвайки ползотворно изкуствено стареене на дърво по разнообразни принципи. Древните врати в оригиналния си вид са по-обикновени. Но умело състарените интериорни врати, особено с малко разходи, ще станат в шедьовър на дизайна Ви. Дори борови масивни врати биха могли да възкръснат чрез най-обикновен метод. Пример за по-евтин начин да помогнете за създаването на антични врати е термичната обработка. Този метод на стареене се изисква само наличието на горелка и четка с телче:

 • Преди това крилото се подготвя за работа: обкова се демонтира, крилото се разчиства от пластовете боя. Позволява Ви се този процес да се извърши върху дървесината благодарение на механичен или химичен метод: приложете висока температура върху горния слой или я нагрейте със строителен сешоар и премахнете боята с помощта на шпатула. В зависимост от целта можете да получите изразена текстура на масива или леко видими шарки. Степента на изпичане стои в основата на правилното изпълнение.
 • Изгорената плоскост се почиства с телче.
 • Във финала на грубата обработка повърхността се шлифова до перфектност с шкурка, за да се премахнат излишните нарязвания от телчето.
 • След постигане на искания ефект на стареене, се налага правило масивът да се третира с препарат за забавяне на горенето.
 • Като следваща стъпка се брои: върху платното се нанасят бои и лакове, които наблягат върху дълбочината на декоративната повърхност.

И сами може да забележите самият процес е достатъчно прост, за да го направите сами.

Стая с маса, телевизор, стол и легло

Почерняване чрез петна, лак за обувки и други средства

Следващият разгледан метод е почерняване на дървото. За процеса е разрешено използването на лак за обувки, петна или калиев перманганат. Подготовката на крилото е следната:

 • Обкова се демонтира;
 • По платното се отстранява слоя стара боя, от достъпните методики показани по-горе;

Следва процесът на почерняване на самото дърво, например, когато използвате лак за обувки:

 • Повърхността е предварително разчистена с разтвор.
 • Лакът за обувки се разтапя до течно състояние.
 • Лакът постепенно се прилага върху дървото и се втрива с подходяща четка.

На пръв поглед лесна операция, но все пак е нужно при втриване лака за обувки в дървото да е под силен натиск. Трябва да наситим масива добре, за да постигнем ефекта от старостта на потъмнялото дърво. Коментирания метод за изкуствено стареене може да обезобрази дървесината, ако не е почистена добре. Може би единствен минус бихме броили: доста неприятната миризма на използвания състав. За да изсушите интериорната врата и да разкарате неприятните мириси, по-добре е да предоставите на структурата няколко дни чист въздух.

Входна врата в червен цвят с отвор за поща

За да засилите ефекта от вида на състарелите врати, използвате петно за потъмняване на дървото, манипулациите са следните:

 • Петното нанесено върху повърхността, леко се измива с вода и гъба.
 • След пълно изсъхване на предварителния слой петна и измиване с вода, се нанася последният слой от същия състав.
 • След това върху най-горния слой се нанася античен дървен восък, който внимателно се втрива в масива с груба четка.

Този е по-сложен начин на стареене на дърво не само ще придаде приятен вид на интериорната врата, но и ще запази структурата в продължение на десетилетия. Почти всички восъци от дърво се използват за защитно покритие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *