Древните врати са привлекателни по свой начин, затова ето няколко съвета как да състарите дървото и да придобие ефект на стареене.

Термично стареене на дървесината

Новите дървени врати с модерен дизайн не са достатъчно евтин продукт. Има алтернатива на реставрацията, която включва изкуствено стареене на дърво по различни начини. Древните врати в оригиналния си вид са по-обикновени. Но умело състарените интериорни врати, особено с малко разходи, ще се превърнат в шедьовър на дизайна Ви. Дори борови масивни врати могат да бъдат възкресени по най-простия начин.Един от по-евтините начини да помогнете за създаването на антични врати е термичната обработка. Този метод на стареене се изисква само наличието на горелка и четка с телче:

 • Преди това крилото се подготвя за работа: обкова се демонтира, крилото се почиства от слоевете боя. Можете да почистите дървесината от боята чрез механичен или химичен метод: изгорете повърхността или я нагрейте със строителен сешоар и отстранете боята със шпатула. В зависимост от целта можете да получите изразена текстура на масива или леко видими шарки. Всичко зависи от степента на изпичане.
 • Изгорената плоскост се почиства с телче.
 • В края на грубата обработка повърхността се шлифова старателно с шкурка, за да се премахнат излишните нарязвания от телчето.
 • След постигане на желания ефект на стареене, се препоръчва масивът да се третира с препарат за забавяне на горенето.
 • След това върху платното се нанасят бои и лакове, които подчертават дълбочината на декоративната повърхност.

Както можете да видите самият процес е достатъчно прост, за да го направите сами.

Почерняване чрез петна, лак за обувки и други средства

Следващият разгледан метод е почерняване на дървото. За процеса може да се използва лак за обувки, петна или калиев перманганат. Подготовката на крилото е следната:

 • Обкова се демонтира;
 • Платното се почиства от слоя стара боя, от удобните методи представени по-горе;

Следва процесът на почерняване на самото дърво, например, когато използвате лак за обувки:

 • Повърхността е предварително почистена с разтворител.
 • Лакът за обувки се топи до течно състояние.
 • Лакът постепенно се прилага върху дървото и се втрива с четка.

Втриване на лака за обувки в дървото трябва да бъде силно. Трябва да наситим масива добре, за да постигнем ефекта от старостта на потъмнялото дърво. Разглежданият метод за изкуствено стареене може да обезобрази дървесината, ако не е почистена добре. Единственият недостатък на този метод на стареене на масива е доста неприятната миризма на използвания състав. За да изсушите интериорната врата и да се отървете от миризмата, по-добре е да оставите структурата няколко дни на чист въздух.

За да засилите ефекта от вида на състарелите врати, използвате петно за потъмняване на дървото, манипулациите са следните:

 • Петното нанесено върху повърхността, леко се измива с вода и гъба.
 • След пълно изсъхване на предварителния слой петна и измиване с вода, се нанася последният слой от същия състав.
 • След това върху повърхността се нанася античен дървен восък, който внимателно се втрива в масива с груба четка.

Този по-сложен начин на стареене на дърво не само ще придаде приятен вид на интериорната врата, но и ще запази структурата в продължение на десетилетия. Почти всички восъци от дърво се използват за защитно покритие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *