Когато става въпрос за изцяло ново обзавеждане на жилище един от основните проблеми е изборът на цвят – какви ще бъдат мебелите, стените, какъв под ще си подхожда с тях, как да съчетаем всичко това с вратите? Това са само някои от най-често срещаните колебания у хората в подобно положение. По-долу ще изложим малки трикове, с които да Ви улесним с избора на цветове.

Какво е важно да съобразите

Една от основните закономерности в декорирането е съчетанието врати, под, стени. Добрата комбинация между тези три важни елемента е първата стъпка в интериорния дизайн. Ако само един от тях не е добре съчетан с останалите, то в стаята ще се наблюдава дисхармония на цветовете и изборът на останалата част от обзавеждането ще е още по-сложен. В случай на избор на по-екстравагантен мотив или цвят за някой от тези три елемента останалите два е препоръчително да са неутрални, за да не се получи натрупване с цветове и шарки. Ако подът ще бъде например, черно-бял, то интериорните врати, а и стените трябва да са в изчистен цвят. В противен случай има опасност от елегантен стил да се получи комбинация дразнеща съзнанието и очите. Границата между изисканост и кич е много близка и трябва да не се прекрачва.

Съчетания на цветове и материали

Бели интериорни врати с кафяви стени и зелени диван и килим

При условие че елементите – врати, под и стени са в неутрални цветове, би било добре да се заложи на ярки цветове или нестандартни форми при някои от другите елементи на обзавеждането. Поставянето на жълт диван в комбинация със светло боядисани стени би внесло усещането за уют във всяка всекидневна. Може също да се акцентира със стайни растения около него.

Комбинацията между материалите също е важна. Прекомерното им наслагване не трябва да е основната цел. Съчетанието между естествените материали е добър избор – паркет от естествено дърво и стена от естествен камък е отличен вариант за всекидневна, мраморен плот в кухнята и дървени шкафове е предложение, комбиниращо едновременно елегантен и битов стил.

Комбинацията на цветовете и материалите е деликатен момент при ремонта на всяко жилище. Всеки желае още с пристъпването на прага да усеща спокойствието и домашния уют. Затова подходете сериозно и внимателно към всеки детайл в обзавеждането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *