Как да изберем най-подходящия модел за дръжка на входната врата, след като те се ползват най-често и е необходимо да се подберат вниматело.

Бяла входна врата с чукче и две ключалки Тук ще разгледаме няколко точки, които биха ни помогнали да се ориентираме правилно, при избора на дръжка за входна врата.

  1. Здравина и надеждност – дръжката е един от компонентите, които са обект на интензивно, ежедневно използване. Моделът на една дръжка за входна врата трябва да съответства на габаритите и тежината на крилото, т.е. колкото по-масивно е то, толкова повече „усилия” са необходими, за да го отворите. Ето защо на тежка врата не пасва малка елегантна дръжка.
  2. Износване и издръжливост – от тези критерии зависи колко време би издържала една дръжка без да се счупи. Следователно основата на самата дръжка трябва да е направена с най-прости елементи, за да може да се движи свободно при натискане и да не позволява да се износва бързо. Издръжливостта зависи и от начина на монтиране на самата дръжка към вратата. Ако тя е качествено поставена ще позволи да се ползва за дълъг период от време без да се налага скорошна подмяна.
  3. Устойчивост спрямо околоната среда – тук трябва да обърнем внимание каква е устойчивостта на дръжката към влага. Този фактор е особено важен при врати, които са изложени на външно влияние. Дъждът и снегът не би трябвало да влияят неблагоприятно върху функциалността и естетическия вид на дръжката. В допълнение, те трябва да са устойчиви към резките промени на температурните амплитуди.

Най-често срещаният материал за изработка на дръжки за входни врати:

  • Бронз и месинг – създава интересен „ретро” стил на вида дръжка и съответно на вратата;
  • Стомана – дръжките изработени от стомана са здрави, дълготрайни и не ръждясват;
  • Алуминий – преимуществото е цената, която е по-евтина и то не за сметка на здравината;
  • Пластмаса – моделите направени от полиуретан не са по-малко качествени в сравнение с тези направени от метал. Въпреки това, самият им дизайн изглежда евтин и естетически неиздържан.

Видове дръжки за входни врати:

  • Подвижни – конструкцията им е направена с пружинен механизъм;
  • Статични – устойчивостта на износване при тях е най-голяма, поради липсата на движение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *