От изключително значение за цялостната визия на всеки дом е да подберем правилно дизайна на всеки един детайл. Модните тенденции се усъвършенстват с всеки изминал ден, вратите са важна част от дизайна на всяко жилище. Правилния избор е предизвикателство,  което много хора поемат за да бъдат удовлетворени от крайния резултат. През последните години в начина на работа на дизайнерите са настъпили много промени. Те залагат най-вече на факта, че различните интериорни врати са неразделна част от визията на едно помещение и са много взискателни към правилния им подбор.

Като цяло клиентът обича да прави освежаване или цялостна реконструкция на дизайна на своя дом, било то преместване на маса, диван, гардероб, холова секция за да внесе промяна. Но по друг начин стои въпросът с поставянето на интериорните врати, те са по-статични. Не е никак лесно дори при действащ ремонт в жилището, постоянно да се монтират и демонтират, това усложнение разубеждава потребителя да ги сменя твърде често. Затова е много важно когато закупувате и поставяте нови врати, те да се вписват с цялостната картинка в дома ви, да бъдат акцент, който храни сетивата и носи свежест и уют. За разлика от останалите мебели те са част от всяка стая, също така са и на самия вход и изход на всяка една и внасят значителна атмосфера в помещението. Интериорните врати са неразривна част от мебелите и няма как да бъдат цялостно модернизирани след поставянето, в случаите разбира се когато има специално заложено изрисуване и боядисване на покритието след поставяне. Примерно върху един стар, овехтял и скучен диван може да се поставят няколко свежи, декоративни възглавнички, върху масите има различни по цвят и вид покривки,  които да внесат необходимата доза уют. Стария под се покрива с нов килим и добива нова визия, дори една дупка в стената би могла да се тушира с една красиво изрисувана картина. Вратата много трудно може да се надгради или префасонира, като цяло се вижда от всяка една точка в помещението. Затова ако дизайнът на къщата е от изключително значение за вас, не само в самата стая трябва да ви е приятно като влезете, но и вратата която ни въвежда в нея трябва да грабва окото.

Поради всички по-горе изброени причини, в последните години съществува една по-ясно формулирана идея сред архитектите и дизайнерите за оптимизиране на броя и моделите в избора на интериорни врати. Те все повече се оптимизират в насоката всеки потребител да може малко или много да открие своя модел и цвят, който да пасне най-много и най-правилно на интериора в дома му. Вратата е не просто мебел, не е вещ, тя е важен и значим елемент от всяко едно домашно огнище.