Зимата е сезон, който може да има сериозно вредно въздействие върху вашия дом и предметите в него. Сред най-важните от тези предмети са врати – както от вътрешно, така и от външно разнообразие. В отговор на променящия се климат дървените врати проявяват редица симптоми, които, ако не бъдат адресирани, непрекъснато ще се влошават, като постепенно възпрепятстват способността на вратата да функционира.

Нека разгледаме няколко от най-често срещаните зимни заболявания и да видим какви стъпки бихме могли да предприемем, за да защитим входните врати си срещу тях.

Защо вратите се сменят през зимата?

Преди да обмислим да предприемем действия срещу определен проблем, важно е да идентифицираме причините за него. Когато времето започне да се захлажда, вратите ще се влошат в две основни отношения. Всеки се появява поради разширяване и свиване на дървесината в отговор на промени в температурата и влагата.

Когато времето стане по-хладно, дървените влакна, които изграждат вратата ви, ще започнат да се свиват. Когато нещата отново се затоплят, същите тези влакна ще се разширят. След известно време този цикъл на разширяване и свиване ще доведе до това вратата да стане с грешен размер и форма за своята рамка. Тъй като пространството около входната врата е широко само няколко милиметра, отнема само малко изкривяване, преди вратата да започне да се хваща за рамката на вратата. В някои случаи това може да затрудни отварянето и затварянето на вратата. В повечето случаи изкривената врата първо ще започне да се хваща на пода – благодарение на гравитацията. Ефектът на изкривяване също ще накара пантите да се разхлабят, причинявайки отпадане на вратата от тях.

Входна врата покрита със сняг

Напукване

Освен вратите, които се залепват, трябва да внимаваме и за врати, които се напукват. Напукването се случва поради спад на влажността във вътрешността на домовете ни – което се случва не директно в резултат на зимното време, а в резултат на отоплителните системи, които използваме, за да го противодействаме. Сухият въздух ще абсорбира влагата от всеки наличен източник – включително този, който се съхранява във вашата врата – и това може да причини нежелано изкривяване и напукване.

Докато напукването не е толкова практичен проблем, колкото залепването, то има по-голямо влияние върху начина, по който изглежда една врата. Този ефект е най-забележим по вътрешната облицовка на дървена врата, която е боядисана в бяло. След като изсъхне, най-горната повърхност на боята ще стане доста негъвкава. По този начин, когато дървото под повърхността започне да се разширява и свива, боята ще се влачи заедно с него. Тъй като именно в тази съединителна секция в панела разликите във влагата, температурата и ориентацията между двете съседни секции от дърво ще бъдат най-отчетливи, именно тук започва да се проявява грозният ефект на напукване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *