Историята на входната врата: от животинска кожа и дърво до модерни строителни елементи

За да защитим неприкосновеността на личния живот от външни влияния – това начинание е от далечното минало. В историята е имало много предшественици на днешните входни врати във всяка епоха, откакто хората са живели в закрити стаи. Целите от това време вече съответстват на изискванията, на които външните врати все още трябва да отговарят и днес:

• надеждна защита срещу вятър и атмосферни влияния;

• защита от диви животни и недоброжелатели;

Кожите на животните са предпазвали от атмосферните влияния

Животинските кожи служеха за предпазване от студени ветрове и влага и бяха използвани за затваряне на входовете на шатрите на номадите. Не може да бъде осигурена само защита срещу взлом и защита срещу проникване на диви или опасни животни, което все още беше важно по това време. С първите заседнали хора възникват постоянни жилища.

Хижите, изработени от плетени изделия, дървени стълбове и глина, първоначално бяха затворени с плетени изделия, по-късно последваха дървени врати. Стабилни и лесни за работа, първите дървени врати, които могат да се заключват отвътре с болт, предлагат допълнителна защита. Една от най-старите известни врати в Европа е намерена в Швейцария и е на повече от 5000 години.

Историята на входната врата

• Вратата се превръща в елемент на дизайна

Дълго време дървото оставаше единственият материал, използван за обезопасяване на входовете на къщи. В епохи като барока или Ренесанса входовете на къщите са били богато украсени, с течение на времето външната врата се е превърнала в знак за богатството на жителите. Факторът на дизайна на външната врата беше признат.

• Новите материали подобряват свойствата

През 20-ти век се появяват други материали, които могат да се използват за врати на къщи. Пластмасите и алуминият предлагаха алтернативи на материалите, които в крайна сметка се уловиха. Преди всичко алуминият беше по-здрав и издръжлив от дървото, така че често се използваше за изграждането на външни врати например през 70-те години.

Днес съвременните врати на къщите са основно изработени от алуминий, пластмаса и дърво, както и от различни комбинации от материали. Стъклените панели от топлоизолирано стъкло осигуряват атрактивен външен вид и повече светлина влиза от входа.

• Има и изисквания за топлоизолация

След приемането на първата наредба за топлоизолация през 1977 г., изискванията за топлоизолация на входната врата се увеличават непрекъснато. Класическата конструкция на стара алуминиева врата с рамка, изработена от метал и еднопроводно стъкло през 70-те години вече не е актуална и предлага сигурност, но едва ли има някаква топлоизолация. При разработването на външните се набляга към нарастващите изисквания:

Крилата и рамките на вратите бяха все по-добре изолирани. Термичната пауза е разработена за намаляване на топлопроводимостта на метала в алуминиевите врати. А структурата на рамката също е станала по-филигранна и има камери, пълни с въздух, които създават висока изолационна стойност. Тази технология се използва и днес за домашни врати от пластмаса. Стъклените вложки се състоят от многослойно изолационно стъкло. Така са създадени съвременните врати на къщи, които днес имат U-стойности от 0,8 W / m²K или по-малко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *