Ако сте сменяли скоро входната си врата, със сигурност няма да сте равнодушни и ще знаете отговора на този въпрос. Ако имате съмнения – това ни навежда на мисълта, че не сте се сблъсквали с покупката на нови врати. За тези, на които им предстои точно такава подмяна на входна врата, сме изготвили тази статия.

Посоки на отваряне

Всяка една врата е възможно да се движи в посока – навътре и навън, както и надясно и на ляво. При входните врати, които се предлагат, в това число и всички метални врати, се отварят по тези 4 начина. При блиндираните врати обаче отварянето може да бъде ляво/дясно навътре.

Но нека хората, които искат вратите им да се отварят към общата площадка и са харесали точно тези врати да не се отчайват въобще. При тях имате възможност да се направи „обратен монтаж”. Тоест уширението и первазите на вратата ще останат в жилището, а пантите отвън. Това, че пантите остават отвън е често срещана причина клиенти да се отказват от блиндираните врати.

Това определено е голяма грешка от тяхна страна, защото всяка една от тези врати е снабдена с пасивни шипове, които при затворено положение влизат в касата и дори някой да се опита да пререже панти ( което естествено не е никак безшумно и крадците определено не залагат на този метод ), затвореното крило на входната врата не е възможно да бъде премахнато – тоест няма как някой да проникне в жилището Ви.

Съображения за сигурност при входните врати

Избирайки дадена посока на движение на входната Ви врата, не е желателно да се водите единствено и само от това, коя посока Ви е по удобна, а трябва да помислите и за безопасността на Вас и Вашето семейство. Според строителният кодекс – намиращите се врати до аварийните изходи, трябва задължително да се отварят навън – в посока на излизане от сградата.

Това не е никак случайно, понеже ако възникне някаква непредвидена ситуация и няколко човека се втурнат да излизат е много по-лесно и бързо вратата да се отвори навън и за няколко секунди да бъдеш на безопасно място.

При жилищни блокове обаче това е неудачно. Да кажем, че живеете точно до асансьора – и при всяко едновременно отваряне на Вашата врата и тази на асансьора вратите да се сблъскват – това определено не е практично. Или при всяко едно отваряне на вратата да внимавате да не минава някой човек по стълбите, защото е възможно да го нараните.

И така когато избирате входната си врата недейте да подценявате посоката ѝ на отваряне! Това е необходимо, не само за Вашето удобство, но и за безопасността на всички в сградата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *