Ако Ви се е налагало вече да подменяте входната си врата, определено ще бъдете категорични в отговорът на този въпрос. Ако се колебаете – това определено означава, че не сте се сблъсквали с покупката на нови врати. За тези, на които им предстои точно такава подмяна на входна врата сме изготвили тази статия.

Посоки на отваряне

Всяка една врата може да се отваря навътре и навън, както и надясно и на ляво. При входните врати, които се предлагат всички метални врати се отварят по тези 4 начина. При блиндираните врати обаче отварянето може да бъде ляво/дясно навътре.

Но нека хората, които искат вратите им да се отварят навън и са харесали точно тези врати да не се отчайват въобще. При тях имате възможност да се направи „обратен монтаж”. Тоест уширението и первазите на вратата ще останат в жилището, а пантите отвън. Това, че пантите остават отвън е често срещана причина клиенти да се отказват от блиндираните врати.

Това определено е голяма грешна от тяхна страна – защото всяка една от тези врати е снабдена с пасивни шипове, които при затворено положение влизат в касата и дори някой да се опита да пререже панти ( което естествено не е никак безшумно и крадците определено не залагат на този метод ), крилото на вратата не може да бъде извадено – тоест няма как някой да проникне в жилището Ви.

Съображения за сигурност при входните врати

Когато избирате посока на отваряне на входната Ви врата не трябва да се водите единствено и само от това, коя посока Ви е по удобна, а трябва да помислите и за безопасността на Вас и Вашето семейство. Според строителният кодекс – тези врати, които са монтирани на аварийните изходи трябва задължително да се отварят навън – в посока на излизане от сградата.

Това не е случайно, защото ако се случи някаква непредвидена ситуация и няколко човека се втурнат да излизат е много по-лесно и бързо вратата да се отвори навън и за няколко секунди да бъдеш на безопасно място.

Жилищни блокове обаче това е немислимо. Представете си, че живеете точно до асансьора – и при всяко едновременно отваряне на Вашата врата и тази на асансьора вратите да се удрят – това определено не е практично. Или при всяко едно отваряне на вратата да внимавате да не минава някой човек по стълбите, защото е възможно да го нараните.

И така когато избирате входната си врата недейте да подценявате посоката й на отваряне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *