Дръжките могат да бъдат най-различни модели, цветове, материал, статични или активни. Сега ще ги разгледаме малко повече в детайли.

Избор на неподвижни дръжки

Стационарните дръжки са най-простия и лесен модел за монтиране при вратите. Нямат никаква връзка с бравата и заключващата система, те просто се прикрепят към крилото, за да има начин да се дърпа и бута крилото, но бравата единствено може да се отвори с ключ.

Понякога статичните дръжки може да бъдат от метал, дърво, пластмаса или смесен модел – комбинация от два материала на изработка. Също така формата – всеки се сеща за статична дръжки тип „Топка”, но в миналото те са били с двойна функциястатична + активна. С едно завъртане се е задвижвал и езика на бравата. Сега по-често може да видят пасивни дръжки тип „Пура” или „Полумесец”. По-красиви и оригинални са отколкото тези предлагани в минали години.

Почти никога не дават дефект и за това също се предпочитат. Другото, което трябва да отбележим обаче е, че ако се монтира така дръжка, пасивна, трябва да сме много внимателни, ако нямаме ключ отварянето на вратата е невъзможно, без намеса от ключар.

Избор на активни дръжки

Тук разнообразието от модели ръкохватки вече е изключително богато. Някои от моделите се предлагат в по-заоблени форми, други са в квадратни, има такива с метални профили + дървена част, пластмасови и дори такива с някаква част от стъкло, месингови и т.н.

Всеки сам избира ръкохватките за вратите си, като се има предвид, че е от значение помещението, за да се прецени каква дръжка ще е най-подходяща за нея. Ръкохватката е с механизъм свързан автоматично с четириграм, а той с бравата, съответно тук няма нужда задължително от ключ, за да се отвори вратата на помещението.

Комбинация на активна + пасивна дръжки

По-често този модел се наблюдава при входните врати. Да се прави такова съчетание, много рядко може да се види при интериорните врати.

Целта на пасивните дръжки е да изолират до някаква степен влизането на външни лица, без да им бъде отворено предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *